Le Penova optužila Makrona da priprema „državni udar“!

Francuski predsednik je iskoristio svoja ovlašćenja da zakazuje sastanke u poslednjem trenutku, tvrdi bivši lider stranke Nacionalni skup.

Francuski predsednik Emanuel Makron preduzima rekonstrukciju vladinih agencija u poslednjem trenutku, kako bi sprečio lidera Narodne skupštine Džordana Bardela da vlada kako želi, izjavila je bivša liderka stranke Marin le Pen…

Očekuje se da će RN osvojiti većinu u drugom krugu, ove nedelje.

RN i njeni saveznici obezbedili su vođstvo u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora prošle nedelje, a projekcije francuskih medija predviđaju da će stranka na kraju osvojiti, između 230 i 280 mesta u Narodnoj skupštini, od 577 mesta.

„To je neka vrsta administrativnog udara“, rekla je Le Penova radiju Frans Inter u utorak, komentarišući novinske izveštaje u kojima se tvrdi da Makron žuri da imenuje visoke državne službenike, uključujući i najviša mesta u EU.

Poslednjih dana Makron je navodno imenovao nekoliko najviših zvaničnika, uključujući vojnog guvernera Pariza, novog načelnika štaba francuskog vazduhoplovstva, novog direktora EU u ministarstvu spoljnih poslova i tri ambasadora.

On je takođe predložio ponovno imenovanje Tijerija Bretona za francuskog evropskog komesara prošle nedelje u Briselu.

Prema Le Pen, „cilj“ takvih imenovanja je da se „spreči Džordana Bardela da vodi državu, kako želi“, ako RN osvoji većinu u drugom krugu u nedelju.

Le Penova je rekla da će njena stranka, ako dođe na vlast, otkazati ova imenovanja, kako bi „mogla da vlada“.

„Kada želite da se suprotstavite glasanju biračkog tela, rezultatima izbora, tako što ćete postaviti svoje ljude, tako da vas onemoguće unutar države da sprovodite politiku koju žele Francuzi… Ja to nazivam administrativnim udarom“, zaključila je Le Pen.

Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore, nakon snažnog učinka RN-a, na prošlomesečnim izborima za Evropski parlament.

Stranka koju je ranije predvodila Le Pen, a sada Bardela osvojila je 30 od 81 mesta Francuske, u zakonodavnom telu EU.

Prvi krug vanrednih parlamentarnih izbora održan je 30. juna.

RN i njeni saveznici bili su prvi sa 33,15 odsto glasova. Levičarski savez Novi narodni front zauzeo je drugo mesto sa 27,99 odsto, dok je Makronova koalicija Ansambl osvojila, samo 20,04 odsto.

Mediji

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …