Najviši izraelski generali žele prekid vatre

ID nema dovoljno vojnika ni municije da se istovremeno bori u Gazi i Libanu, rekli su zvaničnici The New York Times-u.

Desetine visokih izraelskih generala žele da premijer Benjamin Netanjahu sklopi primirje sa Hamasom, kako bi se mogli pripremiti za potencijalni rat sa Hezbolahom u Libanu, izvestio je u utorak The New York Times.

Kako izraelski rat protiv Hamasa ulazi u deveti mesec, Izraelske odbrambene snage (IDF) izgubile su najmanje 674 vojnika, zalihe artiljerijskih granata su niske, a oko 120 Izraelaca – živih i mrtvih – još uvek se drže kao taoci u Gazi.

Borci Hamasa pojavili su se u oblastima enklave koje je prethodno očistila ID, a Netanjahu i dalje odbija javno da kaže da li Izrael namerava da okupira posleratnu Gazu ili da teritoriju preda palestinskoj vladi.

U tom kontekstu, 30 visokih generala koji čine forum izraelskog generalštaba žele da Netanjahu postigne primirje sa Hamasom, čak i ako to znači da militanti ostaju na vlasti u Gazi, piše The New York Times.

Prema rečima šest sadašnjih i bivših bezbednosnih zvaničnika, od kojih je pet zatražilo anonimnost, generali žele vreme da odmore svoje trupe i naprave zalihe municije u slučaju da izbije kopneni rat sa Hezbolahom.

Pored toga, generali takođe vide prekid vatre kao najbolje sredstvo za oslobađanje preostalih talaca, što je u suprotnosti sa Netanjahuovim insistiranjem da bi samo „potpuna pobeda“, nad Hamasom vratila zarobljenike kući.

„Vojska u potpunosti podržava sporazum o taocima i prekid vatre“, rekao je za novine bivši izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Ejal Hulata.

„Oni veruju da se uvek mogu vratiti i vojno angažovati Hamas u budućnosti“, nastavio je on.

„Oni razumeju da pauza u Gazi čini deeskalaciju verovatnije u Libanu. I imaju manje municije, manje rezervnih delova, manje energije, nego što su imali ranije – pa takođe misle da nam pauza u Gazi daje više vremena da se pripremimo u slučaju da izbije veći rat, sa Hezbolahom.

Hezbolah, moćni politički pokret i paravojna snaga koju podržava Iran, ušao je u sukob, između Izraela i Hamasa prošlog oktobra.

Međutim, grupa je vodila ograničenu kampanju bespilotnih i raketnih napada na severni Izrael, za koje je vođa Hasan Nasralah rekao u novembru da ima za cilj vezivanje izraelskih snaga u blizini granice, kako bi se sprečilo njihovo raspoređivanje u Gazi.

Netanjahu je prošlog meseca najavio da će povući neke jedinice ID iz Gaze i premestiti ih na libansku granicu, podgrevajući strah, od neposredne invazije na Liban.

Tenzije su pojačane prošle nedelje kada je izraelski ministar odbrane Joav Galan upozorio da se ID “sprema za svaki scenario” i da bi mogao da vrati “Liban u kameno doba”.

Sjedinjene Američke Države su navodno upozorile da se ne započinju, čak i „ograničeni rat“ u Libanu, dok je Iran rekao da će „podržati Hezbolah, svim sredstvima“, u takvom sukobu.

Izraelska vojska nije javno podržala prekid vatre u Gazi.

U izjavi za Njujork tajms, ID je rekao da i dalje radi na uništavanju „Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti, vraćanju talaca i bezbednom vraćanju izraelskih civila sa juga i severa u njihove domove“.

Netanijahuova kancelarija je odbila da komentariše izveštaj.

Mediji

Check Also

Odnosi Rusije i Kine su „ravnopravni“ – Putin

Vašington vuče svoje NATO partnere u Evropi, ka sukobu sa Kinom, smatra ruski predsednik. Ruski …