Bez kompromisa sa Rusijom

Ukrajina ne namerava da se povinuje ruskim zahtevima i razmatra da formalno ustupi Moskvi teritorije za koje tvrdi da su svoje, kako bi okončala sukob, izjavio je šef kabineta Vladimira Zelenskog, Andrej Jermak.

Obraćajući se novinarima u Vašingtonu uoči samita NATO-a sledeće nedelje, Jermak je nagovestio da iako je Kijev otvoren za svaki savet koji bi mogao da pomogne da se okončaju neprijateljstva sa Moskvom i postigne „pravedan mir“, crvene linije Ukrajine ostaju nepromenjene…

„Nismo spremni, na kompromis oko veoma važnih stvari i vrednosti… nezavisnosti, slobode, demokratije, teritorijalnog integriteta, suvereniteta“, rekao je on, a citira Rojters.

On se, takođe osvrnuo na plan za rešavanje ukrajinskog sukoba, koji su navodno izradili savetnici republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Ova mapa puta navodno predlaže uspostavljanje početnog primirja zasnovanog na borbenim linijama, tokom mirovnih pregovora, dok se Kijevu omogućava da se uzdrži od formalnog ustupanja, bilo kakvih spornih teritorija Moskvi.

Kao deo plana, Rusiji bi navodno bilo obećano da će pregovori Ukrajine o pridruživanju NATO-u, biti stavljeni na čekanje.

Jermak je, međutim, bio oprezan u proceni navodnog plana.

„Iskren odgovor: ne znam. Da vidimo“, rekao je on i dodao da će Ukrajina nastaviti da traži podršku od SAD, posle novembarskih izbora, bez obzira, ko pobedi.

Njegove izjave su ponovile izjave portparola Kremlja Dmitrija Peskova, koji je ranije rekao da „vrednost svakog plana leži u nijansama i uzimanju u obzir stvarnog stanja stvari na terenu“.

Peskov je u sredu porekao da je bilo razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i Trampa o tom pitanju.

Prošlog meseca Putin je izneo novi plan za rešavanje ukrajinskog sukoba, rekavši da je Moskva spremna da odmah otvori mirovne pregovore sa Ukrajinom, nakon što ona povuče trupe iz Donbasa i dva druga svoja bivša regiona i pristane na neutralni status.

Kijev i njegove zapadne pristalice odbili su ponudu, pošto Ukrajina promoviše Zelenskijevu „formulu mira“, zahtevajući da se Rusija povuče sa svih teritorija koje smatra svojim.

Mediji

Check Also

Odnosi Rusije i Kine su „ravnopravni“ – Putin

Vašington vuče svoje NATO partnere u Evropi, ka sukobu sa Kinom, smatra ruski predsednik. Ruski …