Zelenski uputio zahtev Trampu!

Bivši američki predsednik Donald Tramp trebalo bi da predstavi svoj plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, za koji tvrdi da će trajati samo 24 sata, ako se vrati u Belu kuću u novembru, rekao je Vladimir Zelenski.

Posle pokretanja ruske vojne kampanje protiv Kijeva 2022. godine, Tramp je više puta izjavio da sukob ne bi eskalirao da je on i dalje predsednik i obećao da će rešiti krizu u roku od jednog dana, ako bude ponovo izabran…

Tokom prošlonedeljne debate sa predsednikom Džoom Bajdenom, Tramp je ponovio ovo obećanje, rekavši da može brzo da reši sukob — čak i pre, nego što zvanično preuzme dužnost. Međutim, on i dalje nije precizirao, kako će okončati borbe.

U intervjuu za Blumberg objavljenom u sredu, Zelenski je zahtevao da Tramp otkrije detalje svog plana, kako bi se Kijev mogao pripremiti za novembar.

„Želeo bih da znam, šta bi značilo brzo okončati rat“, rekao je on, insistirajući da „ako Tramp zna, kako da okonča ovaj rat, trebalo bi da nam kaže danas, jer ako postoje rizici za nezavisnost Ukrajine, a postoje rizikuje da izgubimo svoju državnost, želimo da budemo spremni za to“.

Zelenski je dalje objasnio da Kijev treba da shvati da li će u novembru imati „snažnu podršku SAD“, u slučaju Trampovog reizbora ili će biti „samostalan“.

Prema Blumbergovoj Anmari Hordern, koja je vodila intervju, Zelenski je nagovestio da je njegov tim spreman da se sastane sa Trampom, kako bi razgovarali o njegovim predlozima.

Prošlog meseca Rojters je izvestio da su Trampovi savetnici izradili plan za mir u Ukrajini, koji bi uključivao početni prekid vatre, zasnovan na linijama fronta, tokom mirovnih pregovora, dok Kijev ne bi morao zvanično da ustupi, nijednu spornu teritoriju Moskvi.

Kao deo plana, Rusija bi takođe dobila obećanje da će prekinuti pregovore Ukrajine o pridruživanju NATO-u.

Iako Moskva nije odmah odbacila plan, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je primetio da „vrednost svakog plana leži u nijansama i uzimanju u obzir, stvarne situacije na terenu“.

Mediji

Check Also

Moskva, Sankt Peterburg, Soči, Krimski most i FSB: Otkrivena lista meta iz „plana pobede“ Zelenskog!

Postao je poznat sadržaj tajnog dodatka „planu pobede“ lidera kijevskog režima Volodimira Zelenskog. Detalje su …