Vijetnam poziva Kinu i Filipine na uzdržanost, zbog incidenta u Južnom kineskom moru! – VIDEO

Vijetnam je pozvao Kinu i Filipine da pokažu uzdržanost, nakon izveštaja o sudaru njihovih službenih plovila u Drugom Tomas Šolu, u petak.

„Vijetnam pomno prati i duboko je zabrinut zbog incidenta 17. juna“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Fam Tu Hang.

Hang je rekao da Vijetnam poziva relevantne strane da pokažu uzdržanost i postupaju na odgovarajući način u skladu sa međunarodnim pravom, poštujući suverenitet i prava jurisdikcije nad ekskluzivnim ekonomskim zonama i kontinentalnim pojasom obalnih država, koji su uspostavljeni u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o zakonu. mora (UNCLOS).

Vijetnam je takođe zatražio od strana da u potpunosti sprovode Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru (DOC), poštuju i poštuju međunarodne propise o pomorskoj bezbednosti, rešavanje sukoba mirnim metodama i pozitivno doprinose održavanju mira, stabilnosti i održivi razvoj u regionu, rekla je ona.

Vijetnam naziva plovni put Istočno more.

Filipinske vlasti su 18. juna saopštile da su pojedini pripadnici kineske obalske straže koristili glisere kako bi sprečili filipinska plovila da prevoze hranu, vodu i druge potrepštine za vojnike na BRP Sijera Madre, koju je Manila koristila kao ispostavu na Drugoj Tomas Shoal a dan ranije.

Filipini su saopštili da su kineska plovila pokazala “opasno ponašanje”, zbog čega je najmanje osam filipinskih mornara povređeno.

Dva gumena čamca, koje je vukla kineska obalska straža, napuštena su u oštećenom stanju.

U međuvremenu, kineska obalska straža optužila je Filipine da su “potpuno odgovorni za incident”.

Rekli su da je filipinski brod „ignorisao stalna upozorenja i opasno, neprofesionalno prišao kineskim brodovima koji su se normalno kretali, što je dovelo do sudara“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da filipinski brodovi pokušavaju da transportuju građevinski materijal i drugi materijal do BRP Sijera Madre.

Peking je saopštio da su akcije kineske obalske straže bile „profesionalne, uzdržane, odgovarajuće i zakonite“.

Drugi Thomas Shoal je poluplutajući entitet u Južnom kineskom moru i trenutno je pod kontrolom Filipina. Kina je takođe tvrdila da ima suverenitet nad tim entitetom.

Filipinska vojska je koristila BRP Sijera Madre da uđe u Drugi Tomas Šol od 1999. i pretvorila ga u ispostavu za stalno prisustvo.

Njene stacionirane trupe u potpunosti zavise od zaliha transportovanih sa kopna.

Mediji

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …