Izraelski avioni bombarduju Liban! – VIDEO

Avion Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) bombardovao je nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu, saopštio je u utorak uveče Zapadni Jerusalim.

Ranije tokom dana, Hezbolah je objavio snimke svojih špijunskih dronova koji lete iznad severnog Izraela i snimaju luku Haifu, očigledno netaknutu protivvazdušnom odbranom ili presretačima…

IDF je saopštila da je „uspešno presrela sumnjivu vazdušnu metu u priobalnom području Gešer HaZiv“, kibuca u blizini libanske granice.

„Lovci [Izraelskih vazduhoplovnih snaga] pogodili su brojne terorističke ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući nekoliko terorističkih infrastrukturnih lokacija u oblastima Tajbeh, Odaiseh i Džibejn, kao i vojnu strukturu u oblasti Ajta Aš Šab“, saopštila je ID na Telegramu, sa dva video snimka vazdušnih napada.

Otkako je izraelski napad na Gazu izazvan napadom Hamasa 7. oktobra, Hezbolah i IS su povremeno razmenjivali raketnu vatru preko libanske granice, raselivši više od 53.000 Izraelaca i 95.000 Libanaca.

Ranije ovog meseca, izraelski predsednik Isak Hercog upozorio je da će njegova zemlja uskoro morati da preduzme nešto, po pitanju, onoga što je nazvao „terorističkom agresijom“.

IDF je u utorak saopštila da je finalizirala “operativne planove za ofanzivu u Libanu”, pozivajući se na šefa severne komande, general-majora Orija Gordina i šefa Direkcije za operacije, general-majora Odeda Basjuka.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je Izrael „veoma blizu trenutka kada ćemo odlučiti da promenimo pravila igre, protiv Hezbolaha i Libana”.

„U sveopštem ratu, Hezbolah će biti uništen, a Liban će biti teško pogođen“, rekao je Kac u saopštenju, odgovarajući na pozive SAD na uzdržanost i diplomatiju.

Izrael i Hezbolah vodili su 34-dnevni rat 2006. godine, izazvan prekograničnim napadom šiitske milicije u Galileji.

Posle nedelja neuverljivih artiljerijskih razmena, ID je pokrenula kopnenu ofanzivu na Liban koja „nije rezultirala vojnim dobicima i nije završena“, prema izraelskoj komisiji koja je kasnije sastavila izveštaj o sukobu.

Vinogradska komisija kritikovala je vladu zbog “ozbiljnih propusta u procesu donošenja odluka” i zbog toga, što nije postavila realne ciljeve ili izlaznu strategiju.

Iako je Zapadni Jerusalim tom prilikom odneo pobedu, sukob se od tada, naširoko smatra trijumfom Hezbolaha.

Mediji

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …