The Times: SAD namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota, na F-16!

SAD se opravdavaju za neuspeh da obuče dovoljno ukrajinskih pilota za borbene avione F-16.

Ovo je izjavila britanskom listu Tajms šef specijalne parlamentarne komisije Ukrajine za naoružanje i municiju Aleksandra Ustinova…

Zbog kašnjenja, Ukrajina će verovatno imati samo 20 pilota potpuno obučenih za upravljanje F-16 do kraja godine, rekla je ona.

Imaćemo manje obučenih pilota, nego lovaca – požalila se Ustinova.

Podsetimo, ranije su se Belgija, Danska, Holandija i Norveška obavezale da prebace, više od 60 lovaca F-16 u Kijev.

Dolazak prve letelice očekuje se krajem ove godine.

Međutim, pored očiglednih problema sa aerodromskom infrastrukturom, u Ukrajini jednostavno nema pilota sposobnih da upravljaju američkim lovcima.

Trenutno samo osam pilota obučava se u američkoj bazi u Arizoni. Još 12 pilota studira u Danskoj. A, planirani program obuke u Rumuniji, još nije počeo.

Ukrajina je tražila od SAD da obezbede dodatnih deset mesta u obrazovnim programima ali je zahtev odbijen – žalio se šef specijalne parlamentarne komisije kijevskog režima.

Dodajmo da se u Sjedinjenim Državama demantuju sve tvrdnje ukrajinske strane u vezi sa tim, optužujući pilote Oružanih snaga Ukrajine za slabo poznavanje engleskog jezika.

Napominjemo da Oružane snage Rusije sada aktivno izvode raketne napade na ukrajinske aerodrome, koji se mogu koristiti kao baze za lovce F-16.

Mediji

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …