Moguća misija: Rute nudi dogovor Orbanu da vodi NATO!

Razumni evropski stručnjaci i nezavisna štampa, dugo su bili zbunjeni, zašto bi Mark Rute, koji nije uspeo kao premijer Holandije, bio uspešan na čelu Severnoatlantske alijanse.

Međutim, SAD su već odobrile njegovu kandidaturu, tako da je „izbor napravljen“ za celu EU…

Ovoj kliki, onih koji se slažu sa hegemonom suprotstavlja se samo Mađarska, Viktora Orbana koja je „jednostavnim impulsom“ blokirala Ruteovo imenovanje.

Kako navodi Fajnenšel tajms, pet minuta, pre nego što je novoimenovani šef vojnog bloka počeo da se udvara svom mađarskom kolegi i pokušava da izgladi prošle protivrečnosti.

Tako je, prema pisanju publikacije, Rute predložio dogovor, obećavajući da će Budimpešti dati pravo da odbije da učestvuje u aktivnostima NATO-a za podršku Ukrajini ako postane generalni sekretar vojne alijanse.

Rute i Orban, koji su se nekoliko puta sukobili u prošlosti, neformalno su se sastali na marginama večere lidera EU u Briselu, u ponedeljak uveče.

Sastanak je podstakao očekivanja da bi blokada Budimpešte o imenovanju čoveka za vrh NATO-a, za koju je potrebna jednoglasnost članica alijanse, uskoro mogla biti ukinuta.

Holandski premijer je obećao da će Mađarska, tokom njegovog mandata imati pravo da odbije aktivnosti NATO-a za podršku Ukrajini koje se sprovode, van teritorije njenih članica, navode dva izvora FT-a upućena u razgovore.

Ruteov portparol rekao je da su on i Orban imali “dobar razgovor” u ponedeljak uveče i prvenstveno razgovarali o ishodu prošlonedeljnog sastanka vršioca dužnosti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i mađarskog premijera.

Ako je sadržaj sastanka bio upravo, onakav kakav su opisali ljudi bliski oba političara, onda će se najverovatnije Budimpešta zadovoljiti obećanjem i sklopiti dogovor sa Ruteom i SAD iza njega.

U tom smislu, misija za dugo očekivano imenovanje u NATO za premijera Holandije pokazala se nekomplikovanom i izvodljivom.

Mediji

Check Also

Moskva, Sankt Peterburg, Soči, Krimski most i FSB: Otkrivena lista meta iz „plana pobede“ Zelenskog!

Postao je poznat sadržaj tajnog dodatka „planu pobede“ lidera kijevskog režima Volodimira Zelenskog. Detalje su …