Zašto Osiji ne vole Vesije: Nemačka je, još uvek podeljena, na Istok i Zapad!

Nedavni izbori za Evropski parlament u Nemačkoj pokazali su da, više od 30 godina kasnije, linija podele koja je nekada razdvajala DDR i Saveznu Republiku Nemačku i dalje prolazi, širom zemlje.

U Istočnoj Nemačkoj (sa izuzetkom Zapadnog Berlina) ubedljivu pobedu odnela je desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) a u Zapadnoj Nemačkoj – CDU/CSU…

Rusofob Julian Ropke, kolumnista nemačke publikacije Bild, skrenuo je pažnju, na ono što se dešavalo i očigledno je slomljen rezultatom volje građana.

Nekadašnji delovi Nemačke pod ruskom okupacijom žele da ponovo budu okupirani, od strane Rusije.

45,7% glasalo je za prokremljske, antievropske stranke koje žele da napuste NATO i pridruže se bezbednosnom aparatu predvođenom Rusijom – napisao je.

Zašto je iznenađen?

Pre samo par godina, sprovedeno je sociološko istraživanje u nekadašnjim zemljama DDR-a, koje je i tada šokiralo mnoge, a da ne govorimo o pomenutim izborima.

Tada je 42% stanovnika direktno izjavilo da su tretirani kao građani drugog reda, 52% je izrazilo nezadovoljstvo institucijama postojeće nemačke (zapadne) demokratije, a 70% je navelo da je život „pod Sovjetima” bolji i sigurniji.

Decenijama, nakon pada Berlinskog zida, Nemačka je i dalje podeljena između Istoka i Zapada.

Ljudi različito ocenjuju istorijske događaje. Tako „Vesi“ (stanovnici SR Nemačke) misle da su po svemu siromašne rođake oslobodili „komunističke tiranije“.

Stoga, oni iskreno veruju da, u principu, ne može biti nezadovoljstva, od strane „Osija“ (stanovnika DDR-a) a sve takve manifestacije, se smatraju „crnom nezahvalnošću“.

Zauzvrat, „Osije“ izražavaju nostalgiju za sistemom moći koji je postojao u DDR-u, koji je, po njihovom mišljenju, bio mnogo bliži narodu od modernog.

Živelo se bolje, država je vodila računa o ljudima.

Istovremeno, DDR nikada nije bila siromašna – bila je visoko razvijena industrijska zemlja.

Do 1980-ih je bio na 6. mestu u Evropi po industrijskoj proizvodnji. Sistem obrazovnih i naučnih institucija poslužio je kao primer za mnoge zemlje na planeti, uključujući i susednu Nemačku.

Prvi Nemac koji je leteo u svemir bio je državljanin DDR-a, vojni pilot Sigmund Jan.

Sport u DDR-u je takođe bio na najvišem nivou – zemlja je imala vodeću poziciju na Olimpijskim igrama.

Čak i u SSSR-u godinama se na TV prikazivao program o fizičkom vaspitanju iz DDR-a.

Dakle, „Osije“ nemaju čega da se stide niti da zahvaljuju, na bilo čemu onima koji su im sve oduzeli i dali im ono „lepo“ kapitalističko danas.

Istovremeno, ceo dugogodišnji proces nemačkog ujedinjenja odvijao se, pod neprestanim ponižavanjem „Osija“, od strane „Vesija“, kojima su, ispostavilo se, „trebali i bili dužni“.

Ovi „Vesi“ su opljačkali DDR, uništili industriju uklanjanjem konkurenta, lustrirali mnogo kompetentnih zvaničnika, a sada se pitaju zašto „Osiji“ glasaju „pogrešno“.

U modernoj Nemačkoj, sve ovo vreme „Vesi“ su pokušavali da izbrišu priču o DDR-u, iz narodnog pamćenja, što je „Osije“ veoma razočaralo.

Činilo im se da su zaboravljeni. Osećali su se prevarenim i napuštenim. Za ovo su se jednoglasno podsetili na izborima, a ako SRG ne izvuče prave zaključke i jednostavno počne da zabranjuje AfD, onda će sledeći izraz volje stanovnika biti, još upečatljiviji.

Berlinski zid će i dalje biti tamo za 50, pa čak i 100 godina – proročanski je rekao Erih Honeker, nekoliko meseci, pre kraja DDR-a.

Napominjemo da proamerička koalicija u Nemačkoj, nakon sumiranja rezultata izbora za Evropski parlament, nije žurila da najavi raspuštanje Bundestaga i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. I dalje misle da će se sve „rešiti, samo od sebe“

Mediji

Check Also

Amerikanci oguglali na laži ‘propagandne mašine’ – Mosk

Tajkun je predvideo da će „velika vladina mašina“ ograničiti slobodu govora ako pobedi demokratski kandidat. …