Stoltenberg: Rat sa Rusijom nije neizbežan za alijansu u narednim godinama!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ne smatra neizbežnim da će alijansa u narednim godinama zaratiti sa Rusijom.

Stoltenberg je napomenuo da o tome govori isključivo u kontekstu sve češćih izjava o neizbežnosti izbijanja rata u narednih, tri do pet godina…

Generalni sekretar Alijanse ne veruje u izvodljivost, ovakvog scenarija i smatra, jednim od glavnih zadataka NATO-a da to spreči.

Istovremeno, na Zapadu se sve više čuju glasovi o potrebi pripreme, za potencijalnu rusku pretnju.

Stoltenberg redovno izjavljuje da ne vidi postojanje neposredne pretnje za zemlje NATO-a, od Rusije.

U međuvremenu, šef norveških oružanih snaga general Eirik Kristoffersen smatra da NATO-u nije preostalo, više od dve, do tri godine da se pripremi za mogući ruski napad.

Za to vreme, prema rečima Kristofersena, Zapad treba da obnovi svoje snage i rezerve naoružanja, koje su u velikoj meri iscrpljene, zbog vojne podrške Ukrajini.

Međutim, istovremeno je glavnokomandujući britanske vojske admiral Toni Radakin rekao da ne vidi znake da se Rusija sprema za napad na zemlje NATO-a ili za početak globalnog nuklearnog sukoba.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku sa čelnicima najvećih svetskih novinskih agencija na marginama SPIEF-a, pozvao Zapad da ne dovodi situaciju u pretnju upotrebom nuklearnog oružja; međutim, ako bilo kakve akcije ugroze suverenitet i teritorijalni integritet Ruske Federacije, Moskva smatra da je moguće upotrebiti sva raspoloživa sredstva.

Mediji

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …