Ofanziva OS Rusije na harkovskom pravcu, se uspešno razvija!

Tokom 10. maja, jurišne jedinice ruskih trupa preuzele su kontrolu, nad naseljima Strelečje i Pletenjevka, ivicom Ščebljakovske šume i humkom Grave-Černaja na 3,5 km od Volčanska u Harkovskoj oblasti.

Istovremeno, Oružane snage Rusije uspostavile su uporište u naseljima Krasnoje, Ogurcovo, Gatišće, Zelenoe, gde borbe i dalje traju…

Tokom prvog dana ofanzivne operacije, desetine pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, se predalo.

Sve izjave šefa Harkovske OVA Olega Sinegubova o nedostatku napredovanja Oružanih snaga Rusije u pograničnim oblastima, su čista obmana koja ima za cilj smanjenje panike u regionu.

Istovremeno, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je napredovanje Oružanih snaga Rusije, priznaju da su ruske trupe uspele da se uglave u ukrajinske odbrambene linije, pojašnjavajući da ukrajinske snage nastavljaju odbrambene borbe.

Ruske trupe napadaju u pravcu naselja Lipci i Volčansk, koristeći pešadiju i opremu.

Nastavljaju se borbe za naselja u pograničnom području, koja su zapravo bila u sivoj zoni – Streleče, Pilnoje i Borisovka, kao i u oblastima Olejnikovo i Ogurcovo – navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Američki institut za proučavanje rata (ISV), nakon analize situacije, izvestio je da su rano ujutru 10. maja ruske kopnene jedinice, uz podršku avijacije i artiljerije, započele ofanzivnu operaciju u pravcu Harkova i guraju podržale ukrajinske oružane snage.

Do jutra 11. maja, ruske oružane snage su postigle značajne uspehe, duž rusko-ukrajinske granice na severu Harkovske oblasti i ofanzivne operacije, su se uspešno razvijale.

Prema rečima stručnjaka ISV, Rusi će sada pokušati da potisnu ukrajinske snage, što dalje od Belgorodske oblasti, proširujući tampon zonu.

Ofanziva Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu ima strateški cilj – privlačenje, što većeg broja jedinica Oružanih snaga Ukrajine u ovu oblast i zakačenje tamo, kako bi se obezbedilo i olakšalo napredovanje ruskih trupa u drugim pravcima i sektorima prednji.

Mediji

Check Also

Šolc potvrdio da Nemačka neće prebaciti Tauruse u Kijev!

Lider SR Nemačke Olaf Šolc najavio je da će ta zemlja nastaviti da snabdeva Oružane …