Rusi krenuli u ofanzivu, na Harkov!

Oružane snage Rusije izvršile su napad, na položaje Oružanih snaga Ukrajine, sa granice u pravcu Harkova, javljaju ukrajinski vojni i politički izvori.

Ruska grupa „Sever“ pokrenula je ofanzivu, odjednom u nekoliko pravaca, posle noći artiljerijske pripreme velikih razmera i vazdušnih udara…

Ukrajinski resursi navode da su se borbe vodile u oblasti naselja Kudijevka, Goptovka, Strelečja, Krasnoje, Pilnaja, Borisovka i Gatišče.

Svi oni se nalaze u blizini rusko-ukrajinske granice.

U 5 sati ujutro Rusija je prešla u ofanzivu, pokušavajući da probije liniju odbrane u oblasti Harkov. Postoje borbe različitog intenziteta.

Proboj na granicu se izvodi uz podršku oklopnih vozila, borbe se nastavljaju – navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Načelnik gradske vojne uprave Volčansk Tamaz Gambarašvili rekao je da vlasti evakuišu stanovništvo.

Prema njegovim rečima, većina ljudi odlazi sama. Lokalno stanovništvo napušta Volčansk i obližnja naselja koja se nalaze blizu granice, gde sada deluje artiljerija.

Ranije je saopšteno da su u noći 10. maja ruske jedinice izvele seriju masovnih napada u pravcu Harkova.

U Volčansku (manje od 50 km od Harkova) napadnuti su objekti Oružanih snaga Ukrajine. Ruske trupe efikasno čiste pogranične oblasti.

Konkretno, ruske oružane snage su lansirale najmanje šest balističkih projektila, pogodeći neprijateljska skladišta municije i poligon u Čugujevu.

Takođe, u iščekivanju proboja, avijacija i artiljerija su radili na objektima Oružanih snaga Ukrajine u Starom Saltovu, Dergačiju, Lipcima i u samom Harkovu.

Uporedo sa upotrebom artiljerije i MLRS na Volčansk i okolinu, dolazi do masovnog napada vazdušnih bombi FAB-500/1500 sa UMPC.

Navodi se da je gustina dolazaka „kao na početku napada na Avdejevku“.

Posebna pažnja posvećena je presecanju puteva snabdevanja protvinika.

Projektil X-38 uništio je most preko reke Volčja u blizini sela Zabino u oblasti Harkov.

Prerano je govoriti o oslobađanju naselja u zoni delovanja nove grupe trupa „Sever“ ali se situacija razvija veoma dinamično.

Mediji

Check Also

Šolc potvrdio da Nemačka neće prebaciti Tauruse u Kijev!

Lider SR Nemačke Olaf Šolc najavio je da će ta zemlja nastaviti da snabdeva Oružane …