Si izneo viziju odnosa Kine i Rusije

Kineski predsednik, kaže da bi Peking i Moskva trebalo da dalje produbljuju ekonomske veze, dok brane globalni sistem baziran na UN.

Peking i Moskva bi trebalo da dodatno prodube svoju ionako snažnu ekonomsku saradnju, dok brane globalnu stabilnost, rekao je kineski predsednik Si Đinping u razgovorima sa kolegom Vladimirom Putinom, na samitu BRIKS-a u Kazanju u utorak…

On je takođe istakao da se kinesko-ruske veze stabilno razvijaju poslednjih godina uprkos turbulentnoj geopolitičkoj situaciji.

Liderima zemalja BRIKS-a pridružili su se oni iz zemalja koje traže članstvo na 16. godišnjem samitu grupe u glavnom gradu ruske Republike Tatarstan.

Rusija ima rotirajuće predsedavanje grupom, ove godine.

Komentarišući odnose sa Moskvom, Si je naveo da se „uprkos haotičnoj i konfuznoj spoljnoj situaciji, trgovina i saradnja u drugim sferama između dve zemlje aktivno razvija“, o čemu svedoče brojni zajednički projekti velikih razmera.

Kineska TV je prenela da je predsednik naglasio važnost daljeg unapređenja bilateralnog ekonomskog partnerstva u okviru Pekinške inicijative Pojas i put, kao i Evroazijske ekonomske unije.

Prema rečima kineskog lidera, pošto je prebrodio oluje „nestalne međunarodne situacije“, veze između Pekinga i Moskve su trenutno na „nivou bez presedana“.

On je ovaj uspeh pripisao činjenici da se obe zemlje pridržavaju „principa nekonfrontacije“.

Si je dodao da kao velike sile „Rusija i Kina treba čvrsto da brane međunarodni sistem, čiji su Ujedinjene nacije kamen temeljac i zajedno da podrže globalnu stratešku stabilnost“.

Posle sastanka, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ruskim medijima da je razgovor dvojice lidera bio „veoma iskren i poslovno-konstruktivan“.

„Još jednom je konstatovana značajna konvergencija stavova i pristupa u odnosu, na ono što se dešava u svetu“, dodao je on.

Obim bilateralne trgovine iznosio je 82 milijarde dolara u prvih devet meseci ove godine, sa cifrom na putu da nadmaši rekord postavljen 2023. godine, prema ruskim medijima, pozivajući se na podatke kineske carine.

Ruski premijer Mihail Mišustin je u avgustu procenio da se više od 95 odsto međusobnih obračuna između Rusije i Kine, sada obavlja korišćenjem rublje ili juana.

Borba.Info

Check Also

Ispostavilo se da LNG tankeri nikome ne služe

Ogromne investicije u sektor prerade i tečenja gasa dovele su do porasta porudžbina za nove …