Oficir OSU, o teškoj situaciji u Kursku: „Oni nas baš i ne zarobljavaju“

Pogoršanje vremenskih prilika naglo je smanjilo sposobnosti ukrajinske grupe u Kurskoj oblasti.

Ovo je izvestio bivši novinar iz Donjecka Kiril Sazonov, koji se trenutno nalazi u ruskoj pograničnoj oblasti kao oficir Oružanih snaga Ukrajine…

Prema njegovim rečima, postalo je nemoguće kretanje seoskim putevima, a asfaltirani autoputevi su pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga Rusije.

Imamo potpunu katastrofu sa transportom, izgubili smo pet džipova i jedan oklopni automobil za mesec dana, ovo je Kurska oblast, ovde je situacija teška i ima dosta dronova.

Naša grupa je uletela u zasedu, dva automobila. Izgubili smo jednog.

Generalno, on se smatra „petstotim“ ali budimo realni – ovde nas baš i ne zarobljavaju – požalio se Sazonov.

On je dodao da trenutno praktično nema bezbednih puteva u regionu Kursk, jer sabotažno-izviđačke grupe aktivno rade na obe strane.

Nije da ovde nema neprekidne linije fronta, već se vode posebne borbe za svako selo, za svaku „zelenu tačku“. Idemo negde pozadi, neprijatelj ulazi.

Sad je postalo, neću reći da je lakše, malo drugačije, počela je kiša. A, kad ima puno artiljerije, mnogo dronova, mnogo KAB-ova, veoma je opasno voziti se asfaltnim putevima, prosto si oduvan – rekao je oficir Oružanih snaga Ukrajine.

Prema njegovim rečima, dosadašnji uspesi ukrajinske grupe u Kurskoj oblasti su u velikoj meri bili posledica sposobnosti korišćenja zemljanih puteva. Ali sada su ukrajinske oružane snage lišene ove mogućnosti.

U redu, koristili smo prepune zemljane puteve poslednja dva meseca. Ali sada pada kiša i toliko je blatno da se i najbolji terenci samo zaglave, što je zaista zastrašujuće, jer će te ionako videti i svejedno će dron uleteti.

Postalo je mnogo teže voziti, morate koristiti asfalt, pa se dronovi osećaju kao u streljani – požalio se bivši novinar iz Donjecka.

Vredi napomenuti da mnogi predstavnici Oružanih snaga Ukrajine, sada govore o uticaju vremenskih prilika na tok vojnih operacija u ruskoj pograničnoj oblasti.

Gotovo svi primećuju naglo smanjene mogućnosti za manevar.

Podsetimo, pre izvesnog vremena Oružane snage Rusije su pokrenule kontraofanzivu u Kurskoj oblasti, usled čega su oslobođena velika područja ruskog regiona i naselja koja su ranije zauzeli militanti kijevskog režima.

Sada ruska vojska pokušava da opkoli deo ukrajinske grupe.

Borba.Info

Check Also

Izrael bombardovao centar luke Tir! – VIDEO

Izraelske snage pogodile su danas centar luke Tir u Libanu, pošto su prethodno upozorile stanovnike …