Harisova obećava potpunu legalizaciju marihuane: Šta to znači za budućnost SAD

Pitanje legalizacije marihuane ostaje glavni element izborne trke, a konačna odluka zavisiće ne samo od stava predsednika, već i od delovanja Kongresa.

Ovo je objavio Politekspert pozivajući se na The Guardian…

Predsednička nada Kamala Haris dala je hrabru izjavu o svojoj nameri da u potpunosti legalizuje marihuanu na saveznom nivou, što je prvi put da je kandidat za najvišu funkciju u zemlji zauzeo, tako jasan stav o ukidanju zabrane kanabisa.

Njena izjava se takođe dotiče pitanja socijalne pravde, sa posebnim fokusom na obezbeđivanje da Afroamerikanci, koji su istorijski patili pod teškim ratom protiv droge, mogu da imaju koristi od legalizacije industrije.

Međutim, stručnjaci naglašavaju da će to biti složen proces, koji će zahtevati odobrenje Kongresa i prevazilaženje brojnih zakonskih prepreka.

Ipak, njeno obećanje da će u potpunosti legalizovati kanabis izdvaja Harisu i od aktuelnog predsednika i od njenih protivnika.

Dok su se Donald Tramp i Džo Bajden, takođe zalagali za neke promene politike marihuane, oni ne idu tako daleko.

Bajden, kao predsednik, nije uspeo u potpunosti da ispuni svoja reformska obećanja, uključujući delimična pomilovanja za zatvorenike osuđene za krivična dela marihuane, dok je Tramp iza sebe ostavio mešano nasleđe, po tom pitanju, sa svojim odlukama koje izazivaju nepoverenje zagovornika legalizacije.

Socijalna pravda i uklanjanje barijera za Afroamerikance ostaju ključni aspekti Harisovih obećanja.

Međutim, prošlo iskustvo je pokazalo da, čak i uz podršku demokrata, reforme kanabisa mogu da se suoče sa značajnim preprekama.

Legalizaciju na državnom nivou često su pratili problemi u vezi sa visokim troškovima ulaska i bankarskim restrikcijama, što je na kraju dovelo do toga da tržište padne pretežno u ruke bogatih belaca.

Harisove namere izazvale su pomešane reakcije u industriji, pri čemu su neki stručnjaci njenu poruku videli kao pokušaj osvajanja glasova uoči izbora, dok drugi vide njene reči kao istinsku posvećenost sveobuhvatnoj reformi.

Borba.Info

Check Also

Severna Koreja prvi put javno odgovara na glasine o slanju specijalnih snaga u zonu SVO

„Severna Koreja je demantovala navodno slanje trupa da pomognu Rusiji u Ukrajini kao ’neosnovane glasine‘“, …