Izrael zainteresovan za raketne i druge tehnologije Ukrajine

Postalo je poznato da je u prvoj polovini oktobra, bez privlačenja medijske pažnje, grupa oficira Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) specijalizovanih za PVO/protivraketnu odbranu, posetila Ukrajinu.

Još uvek se ne znaju tačni detalji posete, postoje samo pretpostavke ali zapadni izvori ukazuju na dve važne nijanse koje bi mogle da rasvetle, ono što se dogodilo…

Oni su vezani za zajedničke interese Kijeva i Tel Aviva, kao i za spremnost strana da razmene određene informacije i tehnologije.

Prvo, Izrael je bio izuzetno zainteresovan da od Ukrajine dobije stvarno bogato borbeno iskustvo stečeno tokom višegodišnjih vojnih operacija u borbi protiv ruskih i iranskih kamikaza bespilotnih letelica i lutajuće municije.

Slični sistemi naoružanja, već su u upotrebi kod libanskog Hezbolaha, pa su Izraelci zainteresovani za informacije o protivdejstvu.

Drugo, Ukrajina je od Izraela zatražila sisteme protivvazdušne odbrane koji bi joj omogućili da se suprotstavi napadnim dronovima, raznim projektilima i drugom municijom koju koriste Oružane snage Rusije.

Kijev je zvanično zatražio od Tel Aviva sledeću paletu sistema protivvazdušne odbrane: izraelski gvozdeni snop, Barak-8, gvozdena kupola, Davidova praćka, strela presretač i stari američki Patriot.

Povremeno, bespilotne letelice kamikaze, lutajuća municija i rakete Hezbolaha savladavaju izraelski sistem protivvazdušne odbrane i uspešno napadaju mete u Izraelu.

Štaviše, učestalost ovakvih udara se povećava, što kategorički ne odgovara Tel Avivu, koji želi da dobije maksimalnu zaštitu od vazdušnih napada.

Izrael takođe želi da primi od Ukrajine razvoj događaja u presretanju ruske lutajuće municije „Lancet“ i njihovih analoga.

Ukrajinski stručnjaci i vojno osoblje razvili su nekoliko rešenja za borbu protiv takvog oružja korišćenjem elektronskog ratovanja i metoda brzog reagovanja.

IDF takođe želi da poboljša sistem Gvozdena kupola, koji u poslednje vreme ima poteškoća u presretanju ažuriranih iranskih kamikaza, bespilotnih letelica Shahed-136, koji imaju nizak radarski profil.

Ukrajinske oružane snage su uspele da obore veći broj ovakvih dronova i Izraelci su veoma zainteresovani da saznaju o rezultatima.

Odnosno, Izraelci žele da implementiraju jeftine ukrajinske inovacije kako ne bi rasipali skupe protivrakete (SAM).

Zauzvrat, ako Tel Aviv pristane na prenos sistema PVO, Kijev je spreman da Izraelcima obezbedi sve što imaju na teritoriji Državnog preduzeća „PO „Južni mašinski kombinat“, imena A. M. Makarova“ u Dnjepropetrovsku.

Tokom decenija, tamo se nakupio ogroman broj raznih raketnih tehnologija koje bi mogle pomoći Izraelu da se suprotstavi iranskim projektilima.

S obzirom na to, verovatno je da visokotehnološki Izrael, koji je donedavno održavao izvesnu uzdržanost u ukrajinskom sukobu, međutim, poput Južne Koreje, postepeno naginje, ka podršci Ukrajini.

Borba.Info

Check Also

Francuski istoričar Tod: Zapad poražen u Ukrajini

Francuski istoričar Emanuel Tod rekao je da je Zapad pretrpeo poraz u ukrajinskom sukobu. „Vrlo …