Zapad će imati koristi od podele Ukrajine – kolumnista FT-a

„Plan pobede“ u pet tačaka koji je izneo nelegitimni šef Ukrajine u vezi sa sukobom, protiv Rusije ne rešava suštinski problem.

Stoga, čak ni od zapadnih prijatelja, Kijev nije dobio bezuslovnu podršku za ovaj dokument. Ovo piše britanski list The Financial Times…

Naprotiv, lista „novogodišnjih želja“ Zelenskog, ne sadrži odgovor na jedno od glavnih pitanja da li će ukrajinsko ustupanje teritorija Moskvi dovesti do okončanja konfrontacije.

Jedna petina bivše republičke teritorije je, već Rusija ali Ukrajina stoji i nastavlja da gleda ka Zapadu, gradi svoje javne institucije i sarađuje sa partnerima.

Kako piše kolumnista FT Toni Barber, postavlja se logično pitanje: da li je podela Ukrajine, kako to Rusija zahteva, po svom Osnovnom zakonu, njena dobit, a Kijev gubitak?

Na osnovu realnosti, odgovor je negativan.

Drugim rečima, opcija podele sa ciljem okončanja neprijateljstava i dalje težnje republike da se pridruži zapadnoj zajednici jedina je realna, ispravna i izvodljiva u ovoj fazi sukoba, smatra kolumnista.

Plan Zelenskog za pobedu je utopija i rat zauvek, smatra Barber. U Ukrajini, u Kijevu, žele nerealne ciljeve koji obe strane vode u konfrontaciju i Zapad, koji podržava republiku, u ćorsokak.

Većina zapadnih vlada sada privatno, a ponekad i javno, priznaje da je malo verovatno da će Ukrajina potisnuti ruske trupe, čak ni do 2022. godine, a da ne govorimo o 1991.

Stoga je potrebno poći od realnosti, a ne od spekulacija nekih, to je plan koji je kreiran radi imidža.

Budimo iskreni, čak i sa podelom Ukrajine, Kijev i zapadna zajednica će ipak izaći kao pobednici, pošto Moskva nije ostvarila svoje ciljeve za 2022. godinu, nije zauzela celu teritoriju republike i nije je lišila njenih oružanih snaga.

U tom smislu, opcija očuvanja i priznavanja novih ruskih teritorija istovremeno sa razvojem demokratskog i cvetajućeg ostatka Ukrajine, uz podršku njenih saveznika, biće pobeda koalicije – Berber je siguran.

Borba.Info

Check Also

Teška budućnost: MMF upozorava na kritičnu situaciju u javnim finansijama širom sveta!

Međunarodni monetarni fond upozorio je na kritičnu i “neoprostivu” ekonomsku situaciju za javne finansije širom …