Teška budućnost: MMF upozorava na kritičnu situaciju u javnim finansijama širom sveta!

Međunarodni monetarni fond upozorio je na kritičnu i “neoprostivu” ekonomsku situaciju za javne finansije širom sveta, ističući široko rasprostranjenu nevoljnost, među političarima da smanje potrošnju i povećaju poreze, piše Financial Times.

Upravni direktor fonda, Kristalina Georgieva, rekla je da rastući nivoi zaduživanja znači da se sve veći udeo državnih prihoda koristi za pokrivanje otplata kamata, dok „anemičan“ rast otežava smanjenje duga…

Naše prognoze ukazuju na neumoljivu kombinaciju niskog rasta i visokog duga, što znači veoma tešku budućnost za one koji se suočavaju sa ovim problemom – rekla je Georgieva.

Zemlje su u porastu, pa čak i u porastu nivoa duga, mnogo više, nego pre pandemije, dodala je zvaničnica MMF-a.

Nivoi duga rastu, čak i kada je odnos duga prema BDP-u opao, jer je inflacija pogurala nominalni rast.

Globalni državni dug trebalo bi da dosegne rekordnih 100 biliona dolara do kraja 2024. Zaduživanje je naglo poraslo u ranim fazama izbijanja koronavirusa, pošto su ekonomije bile zatvorene.

Mnoge vlade, uključujući one u najvećim svetskim ekonomijama, tek treba da stave potrošnju, pod kontrolu.

Sjedinjene Države i dalje imaju velike budžetske deficite, dok je Kina nedavno ubacila gotovinu u ekonomiju kako bi podržala slab rast. MMF je priznao da su dve najveće svetske ekonomije bile motor globalnog rasta ali da se sada bore.

U pripremljenim napomenama, Georgieva je takođe istakla „zastrašujuću evoluciju“ u zemljama u razvoju i zemljama sa niskim prihodima jer se više državnih prihoda izdvaja za otplatu obaveza servisiranja duga.

MMF preporučuje vladama da smanje dug i ponovo izgrade fiskalne rezerve, kako bi se izborile sa potencijalnim ekonomskim šokovima.

Prema rečima generalne direktorke, ovo će se „definitivno desiti, a možda i ranije, nego što očekujemo“.

Borba.Info

Check Also

Ukrajinci upali u zasedu “Terminatora”! – VIDEO

Vojnici 137. puka Tulske 106. vazdušno-desantne divizije napali položaje Oružanih snaga Ukrajine iz zaseda pored …