Nemačka i Velika Britanija potpisuju „istorijski“ odbrambeni pakt! – Sunday Times

Sporazum će navodno postaviti scenu za obuku britanskih i nemačkih snaga na ruskim granicama.

Velika Britanija i Nemačka će ove nedelje potpisati bilateralni odbrambeni sporazum, koji će otvoriti put obema nacijama da pojačaju svoje vojne vežbe u blizini ruskih granica, piše The Sunday Times…

Prema uslovima sporazuma, Britanija i Nemačka će sarađivati u nabavci i razvoju oružja, a sporazum će služiti kao “prvi korak”, za veći dogovor, između Velike Britanije i EU sledeće godine, piše britanski list.

„Očekuje se da će pakt omogućiti britanskim i nemačkim snagama da izvode zajedničke vojne vežbe na istočnoj granici NATO-a sa Rusijom, najverovatnije u Estoniji i Litvaniji“, piše The Times, ne dajući dalje objašnjenje.

Britanija i Nemačka, već učestvuju u vežbama NATO-a, kao što su ovogodišnje vežbe „Steadfast Defender“. Sproveden u blizini zapadnih granica Rusije, „Steadfast Defender“ je uključivao 90.000 vojnika iz sve 32 države NATO-a, a u Moskvi su ga doživljavali kao otvorenu pripremu za „potencijalni oružani sukob sa Rusijom“.

Pored ovih multilateralnih vežbi, Nemačka već učestvuje u bilateralnim vežbama manjih razmera, kao što su nemačke vežbe „Grand Kvadriga“, sa Litvanijom ranije ove godine i njeni manevri „Baltički tigar“, sa Estonijom 2022.

Članak The Times-a sugeriše da Britanija bi mogla da se pridruži ovim vežbama, kada novi sporazum bude potpisan.

Britanski ministar odbrane Džon Hili rekao je za novine da je sporazum napravljen, po uzoru na sporazum Lankaster Hausa iz 2010., između Velike Britanije i Francuske.

Prema ovom sporazumu, Britanija i Francuska se obavezuju da će stvoriti zajedničke ekspedicione snage koje će učestvovati u vojnim vežbama, sarađivati na razvoju bespilotnih letelica i podmorničke tehnologije i međusobno razmenjivati podatke o nuklearnom oružju.

Tokom dvodnevnog samita NATO-a u Briselu ove nedelje, Hili je takođe najavio da će britanske trupe stacionirane u Estoniji dobiti novu opremu i obuku za ratovanje bespilotnim letelicama, kao i da će Velika Britanija raditi sa Nemačkom, Francuskom, Poljskom i Italijom, na stvaranju novih dugoročnih rakete za Ukrajinu.

Borba.Info

Check Also

Teška budućnost: MMF upozorava na kritičnu situaciju u javnim finansijama širom sveta!

Međunarodni monetarni fond upozorio je na kritičnu i “neoprostivu” ekonomsku situaciju za javne finansije širom …