Južnoj Koreji je potrebna nuklearka! – gradonačelnik Seula

Severna Koreja je pribegla „drskim provokacijama“, jer njenom susedu nedostaje takvo oružje, tvrdi Oh Se-Hun.

Južna Koreja mora da ima nuklearno sredstvo odvraćanja, kako bi svog severnog suseda sve vreme držala podalje, rekao je gradonačelnik Seula Oh Se-Hun…

U objavi na Fejsbuku u petak, Oh je osudio ono što je nazvao „nepodnošljivim pretnjama“ svom gradu, pozivajući se na komentare Kim Džong-una, koji je nedavno nazvao Južnu Koreju „neprijateljskom nacijom“.

Fotografija koju je objavila severnokorejska državna centralna novinska agencija prikazuje vrhovnog lidera DNRK, kako se sa svojim najvišim zvaničnicima savetuje oko mape Seula.

Oh je rekao da je osetio „bes“ i „duboku frustraciju“, dok je bio svedok, kako Pjongjang „više puta preti“ njegovom gradu, koji se nalazi samo oko 50 km od granice.

„Severna Koreja je preko granice slala balone pune smeća, uzrokujući materijalnu štetu i požare na raznim mestima. Ne tako davno, čak su bombardovali područja ispred naše demilitarizovane zone i istočne obale“, rekao je on.

Prema gradonačelniku, Severna Koreja se samo usudila da se upusti u te „drske i provokativne akcije”, jer poseduje nuklearno oružje, dok Južna Koreja nema, stvarajući, kako je rekao, „asimetričnu” situaciju.

„Zbog toga moramo hitno povećati naše kapacitete nuklearnog odvraćanja…

Ne postoji drugi način da se postigne mir, osim jačanjem nacionalne odbrane“, rekao je on, ne precizirajući, kako planira da postigne, takav podvig.

Oh je bio jedan od najistaknutijih južnokorejskih političara koji se zalagao za to da Seul dobije nuklearni arsenal.

Međutim, južnokorejski predsednik Ioon Suk Ieol rekao je da ta zemlja ne nastoji da stvori sopstvene nuklearne bombe, ponovivši svoje obećanje da će udvostručiti napore na usavršavanju strategije nuklearnog odvraćanja sa SAD, koje su Seulu obezbedile nuklearni kišobran, od 1950-ih.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su se rasplamsale poslednjih nedelja, a Pjongjang je pretio da će uzvratiti za, kako kaže, južnokorejski vojni dron koji se srušio na njeno tlo.

Takođe je digla u vazduh puteve i železničke pruge na granici kao deo „faznog potpunog odvajanja“ severa i juga, navodeći „ozbiljnu bezbednosnu situaciju“.

Sever je takođe optužio Jug da šalje dronove preko granice da razbacuju letke pune „političke propagande i klevete“.

Severna Koreja je takođe više puta osuđivala zajedničke vojne vežbe Južne Koreje sa SAD, smatrajući ih pripremama za moguću invaziju.

Borba.Info

Check Also

Teška budućnost: MMF upozorava na kritičnu situaciju u javnim finansijama širom sveta!

Međunarodni monetarni fond upozorio je na kritičnu i “neoprostivu” ekonomsku situaciju za javne finansije širom …