Ispostavilo se da LNG tankeri nikome ne služe

Ogromne investicije u sektor prerade i tečenja gasa dovele su do porasta porudžbina za nove LNG transportere u brodogradilištima širom sveta.

Sada, nekoliko godina kasnije, sa projektima LNG-a koji su još u izgradnji, flota novih brodova je bačena na brodsko tržište, nepotrebnih zbog opadajuće potražnje za transportom i nedostatka sirovina, izvještava OilPrice…

Troškovi iznajmljivanja LNG broda su pali na najniži nivo u sezoni najmanje od 2018.

Trend kasnog leta se nastavio čak i kada je fizička potražnja za rashlađenim gorivom malo porasla uoči zimske hladnoće.

Veliki deo pada u isporuci LNG-a rezultat je prevelike ponude, sa ukupno 36 tankera koji su isporučili prve isporuke ove godine, u poređenju sa 30 prošle godine, pošto ogromna knjiga narudžbi za nove brodove postepeno nadmašuje potrebe pošiljalaca.

Knjiga narudžbi LNG tankera usklađena je sa kapacitetom koji će biti dostupan u SAD 2024-25. i povećanjem proizvodnje u katarskom Severnom polju od 2026.

Međutim, kašnjenja u dovođenju infrastrukture za preradu na mrežu su značila da su dnevne stope prevoza, preko Atlantika samo 30.500 dolara, po danu.

Do početka 2024. godine, Sjedinjene Države su dostigle 91,4 miliona tona kapaciteta za tečenje godišnje ali relativno kratko vreme puštanja gasovoda u rad 2024. i kašnjenja u predstojećim projektima kao što je Golden Pass LNG, doveli su do privremenog zatišja u novim kapacitetima za tečenje.

Stručnjaci strahuju da će do trenutka, kada tržište ponovo izbalansira potražnju i sposobnost da je zadovolji globalnom isporukom (procenjuje se na 2026-27) mnogi transporteri LNG postati neprofitabilni, posebno stariji i da će biti ukinuti.

Neravnoteža će biti ponovo uspostavljena – neće biti dovoljno brodova da nose, sve veći protok goriva.

Brba.Info

Check Also

MSP Kine: Sankcije SAD su „ilegalne“

Peking nikada nije isporučio smrtonosno oružje Moskvi ili Kijevu, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova. …