EU šalje trupe u Ukrajinu! – Politico

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis pozvao je Brisel da oživi ideju o “vlasti u čizmama” na zemlju, u Ukrajini.

EU bi trebalo da se vrati ideji o “vlasti u čizmama”, na teren u Ukrajini, tvrdi litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis u izjavi za Politico…

Diplomata je insistirao da Brisel treba da oživi razgovore o raspoređivanju snaga EU, u Ukrajini kao odgovor, na izveštaje o severnokorejskoj municiji i vojnicima koji navodno učestvuju, u neprijateljstvima, na strani Rusije.

„Ako se potvrde informacije o tome da su ruski odredi za ubijanje opremljeni severnokorejskom municijom i vojnim osobljem, moraćemo da se vratimo „čizmama“ i drugim idejama koje je predložio Emanuel Makron“, rekao je Landsbergis.

Navode da Pjongjang isporučuje vojnike i opremu Rusiji prvobitno je izneo ukrajinski lider Vladimir Zelenski prošle nedelje, a Južna Koreja ih je podržala.

Međutim, ni SAD, ni NATO, još nisu uspeli da potvrde nijedan od ovih izveštaja, dok je Moskva odbacila spekulacije kao „lažnu priču“.

U međuvremenu, Makronovo kontinuirano odbijanje da isključi potencijalno raspoređivanje francuskih trupa u Ukrajinu je više puta kritikovano, od strane drugih lidera EU koji su tvrdili da bi takav potez doveo do ozbiljne eskalacije sukoba.

Istovremeno, Brisel navodno razmatra mogućnost slanja mirovnih snaga u Ukrajinu, nakon okončanja sukoba, navodi Politico.

Bivši ambasador Vašingtona u Japanu Kenet Vajnštajn rekao je da bi takav potez pokazao da EU, još uvek ima „kožu u igri“.

„Ako će postojati DMZ [demilitarizovana zona] između Ukrajine i Rusije, moj predlog bi bio da se u njoj nalaze trupe EU — ne NATO trupe, a ne američke trupe“, bivši diplomata, koji je sada predsedavajući Institut Hudson, konzervativni istraživački centar sa sedištem u DC-u, rekao je izdanju.

Jedan poslanik EU, koji je odlučio da ostane anoniman, takođe je potvrdio Politico-u da će se pitanje evropskih mirovnih snaga u Ukrajini „pokrenuti“, nakon što se sukob završi.

Moskva je više puta upozoravala na upućivanje zapadnih snaga u Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je da bi takav potez mogao da dovede do „ozbiljnog sukoba u Evropi i globalnog sukoba“.

Borba.Info

Check Also

MSP Kine: Sankcije SAD su „ilegalne“

Peking nikada nije isporučio smrtonosno oružje Moskvi ili Kijevu, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova. …