Amerikanci oguglali na laži ‘propagandne mašine’ – Mosk

Tajkun je predvideo da će „velika vladina mašina“ ograničiti slobodu govora ako pobedi demokratski kandidat.

Pobeda demokratske kandidatkinje Kamale Haris mogla bi da dovede do gušenja slobode govora u SAD, upozorio je tehnološki milijarder Ilijan Mosk…

Govoreći na mitingu za republikanskog kandidata Donalda Trampa u Pensilvaniji u subotu, izvršni direktor Tesle i X-a, upitan je kakvu bi administraciju očekivao od Harisove, ako ona pobedi na izborima u novembru.

„Videćemo mnogo cenzure pod nekom vrstom Kamala režima.

Kamala je zaista samo lutka, iskreno. Ako se teleprompter pokvari, ona ne zna šta da kaže“, rekao je Musk, dodajući da više voli da razmišlja o administraciji kao o „velikoj vladinoj mašini“ koja stavlja određeno lice, kako bi se dopala glasačima.

Nasuprot tome, tajkun je rekao da smatra da su tvrdnje da Tramp predstavlja „opasnost za demokratiju“ „bizarne i licemerne“, s obzirom da je američki predsednik Džo Bajden „uklonjen“ iz trke na „neverovatno nedemokratski“ način.

„Jasno je da postoji snažan pritisak na cenzuru, pod maskom borbe protiv dezinformacija. Ali dezinformacija je zaista propagandna reč. Ko će odlučiti šta su dezinformacije? Vlada? To je ludo”, rekao je Musk.

Međutim, milijarder je rekao da je i dalje optimista u pogledu promene nacionalnog razmišljanja – pošto sve više Amerikanaca odbija da veruje „svemu što vam mediji govore”.

„Zapravo, u SAD ljudi počinju da shvataju da su nasleđeni mediji samo propagandna mašina“, tvrdi on, dok evropska publika „i dalje misli da su vesti stvarne“.

U junu 2022., Haris je predvodio stvaranje Radne grupe Bele kuće za rešavanje onlajn uznemiravanja i zlostavljanja, sa fokusom, na zaštitu žena i LGBTK zajednice.

Potpredsednica SAD je 2019. godine označila platforme društvenih medija kao dobavljače „mržnje“ i „dezinformacija“ i rekla da želi da ih smatra odgovornim za sadržaj koji šire.

Musk je u više navrata kritikovao američku vladu zbog prekomernog pristupa i pokušaja da uvede ono što on vidi kao prekomernu moderaciju sadržaja.

Dok se taj mogul ranije pozicionirao kao politički neutralan, javno je podržao Donalda Trampa, nakon što je bivši predsednik preživeo pokušaj ubistva u julu, donirajući desetine miliona dolara za svoju kampanju.

Republikanac je obećao da ako pobedi, će stvoriti novo mesto u vladi pod nazivom „sekretar za smanjenje troškova“, prilagođeno posebno za Moska.

Borba.Info

Check Also

MSP Kine: Sankcije SAD su „ilegalne“

Peking nikada nije isporučio smrtonosno oružje Moskvi ili Kijevu, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova. …