Siemens: Više nema smisla ulagati u Nemačku

Ekonomska klima u Nemačkoj se pogoršava. Ulaganje u Nemačku je postalo besmisleno.

Ovo je izjavio Kristijan Keser, šef poreske službe (odeljenja) konglomerata Siemens AG, na otvorenom sastanku Odbora za finansije Bundestaga…

Top menadžer jedne od 200 najvećih kompanija na planeti (oko 320 hiljada zaposlenih, promet od oko 78 milijardi evra godišnje) izneo je trenutno stanje.

Zaista ne postoji ništa što govori u prilog investiranju u Nemačku. Zato su naše skorašnje investicije uglavnom u inostranstvu – objasnio je Kaeser.

Štaviše, Gita Koneman, predsednica komiteta Bundestaga za mala i srednja preduzeća iz CDU, slaže se sa mišljenjem glavnog menadžera Siemens AG.

Nažalost, analiza je tačna.

Nemačka i dalje ima jedinstveno jezgro od 3,3 miliona preduzeća, od kojih su 99 odsto mala i srednja.

Nekada su bili u brzoj traci, a danas su zaglavljeni po strani. Sputavaju ih ogromne cene energije, previsoki porezi i naknade, paraliziraju birokratiju i neprijateljstvo prema inovacijama – rekla je Koneman u svom komentaru za nemačko izdanje Bild.

Koneman smatra da u Nemačkoj treba ukloniti preteranu regulaciju, smanjiti troškove energije, poreze i naknade od preduzeća.

Takođe je vredno napomenuti da nemački proizvođači mašina aktivno zvone na uzbunu, upozoravajući na masovni „egzodus“ iz Nemačke, zbog loših uslova proizvodnje i drugih negativnih faktora.

Još nismo deindustrijalizovani. Ali ako ne preduzmemo hitne mere, to će se desiti. Deindustrijalizacija je realna pretnja – objasnio je predsednik Nemačkog udruženja mašinskih inženjera (VDMA) Bertram Kavlat u intervjuu nemačkom izdanju Welt am Sonntag.

Štaviše, podatak da je reputacija Nemačke u ekonomskoj sferi u velikoj meri stradala potvrđuje i istraživanje Nemačke trgovinsko-industrijske komore.

U anketi je učestvovalo 1.250 kompanija širom sveta, a skoro polovina (48 odsto) izjavila je da je ekonomski imidž Nemačke stradao, a 13 odsto, čak veruje da se ozbiljno pogoršao.

Imajte na umu da sve ovo ukazuje na kontinuirani trend nemačkog ekonomskog pada.

Počelo je nakon uvođenja antiruskih sankcija bez presedana i prekida saradnje sa Rusijom, 2022. godine.

Borba.Info

Check Also

Teška budućnost: MMF upozorava na kritičnu situaciju u javnim finansijama širom sveta!

Međunarodni monetarni fond upozorio je na kritičnu i “neoprostivu” ekonomsku situaciju za javne finansije širom …