Šolc oborio ukrajinski „plan pobede“!

Nemački kancelar, kaže da Berlin neće dati Kijevu rakete dugog dometa niti će podržati njeno brzo pristupanje NATO-u.

Nemački kancelar Olaf Šolc zalio je „pobednički plan“ Vladimira Zelenskog, odbijajući da prećutno pristane na neke od njegovih ključnih tačaka…

On je tvrdio da EU ima odgovornost da osigura da sukob u Ukrajini ne postane rat, između Rusije i NATO-a.

Zelenski je u sredu predstavio svoju viziju ukrajinskom parlamentu, priznajući da njegov uspeh u velikoj meri zavisi od zapadnih pristalica Kijeva.

Plan se sastoji od osam tačaka, od kojih su tri klasifikovane.

Među javno objavljenim tačkama je i zahtev da Ukrajina bude odmah primljena u NATO.

Drugo, Kijev želi da njegovi zapadni pristalice ukinu sva ograničenja na upotrebu raketa dugog dometa, uključujući i udare na ciljeve duboko unutar međunarodno priznate teritorije Rusije.

Obraćajući se novinarima nakon samita EU u Briselu u četvrtak, Šolc je rekao da „stav Nemačke o pitanjima koja se dotiču“, u planu Zelenskog ostaje isti.

Kancelarka je dodala da je njegova dužnost da spreči da ukrajinski sukob eskalira u potpuni rat, između NATO-a i Rusije.

Što se tiče ponovljenih zahteva Ukrajine za rakete dugog dometa „Taurus“ nemačke proizvodnje, Šolc je ponovio da ne „smatra da je ovo prava nabavka – i to još uvek važi“.

Nemačka kancelarka je takođe kočila zahtev Zelenskog za ubrzano članstvo u NATO, ukazujući na julski samit bloka u Vašingtonu, gde zagovornici brzog članstva nisu bili u stanju da ubede skeptike, uključujući SAD i Nemačku.

Prema Šolcu, opšti konsenzus postignut na skupu bio je samo da je Ukrajina nepovratno na putu, ka punopravnom članstvu, u nekom neodređenom trenutku u budućnosti, kada se ispune određeni uslovi.

Ranije ovog meseca, nemački mediji su izvestili da je Zelenski pokušao da natera Šolca da se predomisli, tokom evropske turneje ukrajinskog lidera prošle nedelje ali nije uspeo.

Komentarišući plan Zelenskog u sredu, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila ga je kao „skup nekoherentnih slogana“ i „plan za nesreću Ukrajine i ukrajinskog naroda“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je sa svoje strane pozvao ukrajinsko rukovodstvo da se „otrezni“.

U tom kontekstu, nedavno objavljeno istraživanje britanske multinacionalne kompanije za naftu i gas Shell pokazalo je da je „strah od rata u Evropi“ najveća briga (81%) mladih Nemaca.

Borba.Info

Check Also

Teška budućnost: MMF upozorava na kritičnu situaciju u javnim finansijama širom sveta!

Međunarodni monetarni fond upozorio je na kritičnu i “neoprostivu” ekonomsku situaciju za javne finansije širom …