MSP Kine: Sankcije SAD su „ilegalne“

Peking nikada nije isporučio smrtonosno oružje Moskvi ili Kijevu, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Kina nije isporučivala smrtonosno oružje, ni Rusiji, ni Ukrajini i ima strogu kontrolu, nad izvozom predmeta dvostruke namene, uključujući dronove, izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, na brifingu za novinare u petak…

Deklaracija je usledila, nakon što su SAD u četvrtak uvele sankcije dvema kineskim kompanijama koje proizvode motore i delove za dronove.

Vašington tvrdi da kompanije isporučuju svoje proizvode u Rusiju, omogućavajući vojsci zemlje da napadne Ukrajinu bespilotnim letelicama velikog dometa.

SAD su, po prvi put uvele sankcije kineskim entitetima za koje tvrde da „direktno razvijaju i proizvode kompletne sisteme naoružanja u partnerstvu sa ruskim firmama“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija u četvrtak.

Kina, naglasio je Mao Ning, „nikada nije obezbedila smrtonosno oružje ni jednoj strani u ukrajinskom sukobu. Peking striktno kontroliše izvoz proizvoda dvostruke namene, uključujući dronove, i protivi se upotrebi civilnih dronova u vojne svrhe.

Diplomata je dalje opisao američke sankcije kineskim kompanijama kao „nezakonite, jednostrane“ i pozvao Vašington da prestane da koristi pitanje Ukrajine za „blaćenje i pritisak“, na Peking.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu, takođe je kritikovao „lažne optužbe” koje su iznele SAD, protiv kineske trgovine sa Rusijom.

Diplomata je napomenuo da Vašington, „nastavlja da sipa vojnu pomoć, bez presedana u Ukrajinu“, opisujući tu politiku kao „tipičan dvostruki standard, krajnje licemernu i neodgovornu“.

Kina je u julu objavila zabranu izvoza svih civilnih bespilotnih letelica koje bi mogle da se koriste u vojne svrhe, usred optužbi Zapada da je snabdevač Rusiji robe primenljive za proizvodnju oružja.

Borba.Info

Check Also

Odnosi Rusije i Kine su „ravnopravni“ – Putin

Vašington vuče svoje NATO partnere u Evropi, ka sukobu sa Kinom, smatra ruski predsednik. Ruski …