EU želi da proširi kazne protiv Moska! – Blumberg

Brisel je navodno upozorio milijardera da bi mogao da izračuna kazne za X, tako što će uključiti prihode od njegovih drugih preduzeća.

EU bi mogla da cilja sva privatna preduzeća Ilijana Moska kada izračunava kazne za X (bivši Tviter) izvestio je Blumberg u četvrtak, pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa tim…

Brisel razmatra novčane kazne protiv X, otkako je bivši tehnološki car bloka, Thierri Breton, optužio platformu da nije pravilno kontrolisala nezakonit sadržaj i da krši Zakon o digitalnim uslugama (DSA) EU iz 2022.

Odluka o tome da li će se kazniti X, sada leži na komesarki EU za konkurenciju Margrete Vestager.

Prema Bloombergu, Brisel je nedavno upozorio Moska da trenutno razmatra da li bi prodaja iz njegovih drugih preduzeća, naime SpaceX, Neuralink, kAI i The Boring Compani, trebalo da bude uključena u određivanje potencijalnih kazni protiv X.

Izvori izdanja su primetili da bi prodaja Tesla Inc. neće biti uključena u takve kalkulacije, jer se radi o javnoj kompaniji i nije pod punom kontrolom milijardera.

Prema DSA, EU može da kazni onlajn platforme novčanim kaznama do 6% njihovog godišnjeg globalnog prihoda, zbog neuspeha u borbi protiv nelegalnog sadržaja i dezinformacija i ne pridržavanja pravila o transparentnosti bloka.

Bloombergovi izvori su, međutim, primetili da još uvek nije doneta konačna odluka o kažnjavanju X-a i da se još uvek razmatra veličina potencijalne kazne.

Takođe su naveli da platforma može u potpunosti da izbegne kazne ako bude u skladu sa zahtevima bloka.

Iako X nije zvanično odgovorio na izveštaj, Musk je ranije obećao da će se žaliti na sve potencijalne novčane kazne DSA kroz „veoma javnu bitku na sudu, kako bi građani Evrope mogli da znaju istinu“.

U avgustu, uoči intervjua sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, Breton je takođe zapretio Masku da će se suočiti sa „punim alatima“ pravnih posledica ako ne pojača cenzuru „štetnog sadržaja“.

Kao odgovor, milijarder je objavio mem, rekavši komesaru EU da „napravi veliki korak unazad i bukvalno se jebe u lice“.

Otkako je kupio Tviter 2022. godine, Musk se obavezao da će platformu pretvoriti u transparentniji prostor koji je posvećen slobodi govora i lišen cenzure.

Borba.Info

Check Also

Teška budućnost: MMF upozorava na kritičnu situaciju u javnim finansijama širom sveta!

Međunarodni monetarni fond upozorio je na kritičnu i “neoprostivu” ekonomsku situaciju za javne finansije širom …