Zelenski je izgubio – Tramp

Republikanski kandidat je takođe okrivio američkog predsednika Džoa Bajdena za izazivanje sukoba sa Rusijom.

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, već „izgubio“ sukob sa Rusijom…

Republikanski kandidat je takođe optužio predsednika Džoa Bajdena da je „isprovocirao” borbe.

„Taj rat je gubitnik“, rekao je Tramp na PBD podkastu u četvrtak, kritikujući Zelenskog, kao „velikog prodavca“ koji je u više navrata obezbeđivao milijarde američke pomoći, bez obezbeđivanja pobede.

Tramp je dodao da je sukob mogao da bude izbegnut da je ostao na čelu posle izbora 2020. godine.

Tramp je takođe okrivio Bajdena za eskalaciju tenzija sa Rusijom, tvrdeći da su njegove izjave uoči pokretanja vojne operacije Moskve „sušta suprotnost“, onome što je trebalo da se kaže.

On je takođe izrazio uverenje da bi to pitanje mogao brzo da reši ako bude vraćen, na funkciju na glasanju, u novembru.

Uprkos kritikama na račun Bajdena, Tramp je izrazio simpatije prema Ukrajini i njenom narodu ali je ostao, pri stavu da je Zelenski trebalo da preduzme korake da spreči izbijanje neprijateljstava sa Moskvom.

On je upozorio da bi se borbe mogle pogoršati, ako se nešto ne preduzme da se okončaju, čak i potencijalno izazvati Treći svetski rat.

„Ako pogledate njegove reči uoči sukoba, njegove reči su bile sušta suprotnost od onoga što je trebalo da kaže. On je podstakao taj rat… ruski predsednik Vladimir Putin nije anđeo ali sve što je Bajden rekao je pogrešno“, istakao je Tramp.

„To nikada nije trebalo da se desi“, rekao je on o borbama, između Rusije i Ukrajine.

Ukrajinski lider Vladimir „Zelenski je jedan od najvećih prodavaca koje sam ikada video. Svaki put, kada dođe u SAD, dajemo mu sto milijardi dolara.

Ko je još dobio toliki novac u istoriji?” naglasio je bivši predsednik.

„To ne znači da ne želim da mu pomognem, jer se osećam veoma loše za te ljude u Ukrajini. Ali on [Zelenski] nikada nije trebalo da dozvoli da taj rat počne. Taj rat je gubitnički“, rekao je on.

SAD više „ne poštuju“, na međunarodnoj sceni, zbog postupaka Bajdenove administracije ali „svet će se drugačije ponašati“, ako on pobedi na izborima 5. novembra, insistirao je Tramp.

„Mislim da ću rešiti rusko-ukrajinski sukob, dok budem bio na mestu predsednika“, rekao je republikanski kandidat, ponavljajući tvrdnju koju je ranije izneo u nekoliko navrata.

„Sreo sam se sa Zelenskim, pre neki dan [u Njujorku krajem septembra].

Imam dobre odnose sa Putinom i sa Zelenskim“, rekao je on, ne precizirajući, kako će tačno da ubedi strane da prekinu neprijateljstva.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …