Odbijanje EU dijaloga o Ukrajini sa Rusijom, najveća greška! – Orban

Viktor Orban je više puta izjavio da Mađarska smatra da se ukrajinski sukob ne može rešiti na bojnom polju, da ne može biti pobednika i da ga treba rešiti za pregovaračkim stolom.

Odbijanje Evropske unije da uspostavi kontakte sa Rusijom, oko sukoba u Ukrajini je velika greška, jer su pregovori neophodni, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za nemačku novinsku web stranicu The Pioneer, tokom svoje posete Berlinu 14. oktobra…

Na pitanje šta treba učiniti da se reši ukrajinski sukob, premijer je rekao: „Vodite pregovore. Ovo je redak slučaj u istoriji ratova kada suprotstavljene strane nemaju kontakt. Velika je greška otvoreno i demonstrativno izjavljivati da ne želimo da razgovaramo sa Rusijom“.

Orban je više puta izjavio da Mađarska veruje da se ukrajinski sukob, ne može rešiti na bojnom polju, da ne može biti pobednika i da ga treba rešiti za pregovaračkim stolom. U tom kontekstu, Budimpešta je odlučila da zadrži otvorene diplomatske kanale sa Moskvom i pozvala svoje evropske saveznike da učine isto.

Mađarska je podržala predloge rešenja za Ukrajinu koje su iznele Kina i Brazil, kao i napore grupe Prijatelji mira koju su formirale zemlje Globalnog juga u UN.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban vodio desetodnevnu mirovnu misiju.

On je 2. jula u Kijevu razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, a tri dana kasnije u Moskvi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Mađarski premijer je 8. jula otputovao u Peking, kako bi sa kineskim predsednikom Si Đinpingom razgovarao o ukrajinskom pitanju.

On je takođe posetio Vašington, razgovarajući sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama samita NATO-a i sastao se sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom na Floridi, kako bi razgovarao o načinima rešavanja ukrajinske krize.

Orban je kasnije rekao da će Tramp rešiti problem, ako bude ponovo izabran za predsednika SAD u novembru.

Borba.Info

Check Also

Ruski Il 20 poplašio nemačko vazduhoplovstvo! Hitno podignuti “Eurofajter-i”!

Nemački avioni Eurofajter-Tajfun bili su hitno podignuti, zbog leta ruskog izviđačkog aviona Il-20 iznad međunarodnih …