Ekolog Ismailov: Rusija će zabraniti obojene plastične flaše

Od septembra 2025. u Rusiji će ostati samo bezbojne, plave, zelene, braon i bele flaše za prehrambene proizvode.

PET kontejneri svih drugih boja, kao i višeslojne boce i etikete od polivinilhlorida biće zabranjene. Ovo je postalo poznato iz vladinog dekreta, prenosi Izvestia…

Pretpostavlja se da će takva mera pomoći u smanjenju potrošnje „nereciklabilne i nepreradive PET ambalaže“ i da će omogućiti prelazak na ekološki prihvatljivije alternative.

Kako je istakao predsednik Ruskog ekološkog društva, predsednik Javnog stručnog saveta za nacionalni projekat „Ekologija“ Rašid Ismailov, PET boce nekih boja biće zabranjene, zbog nedostatka tehnologija za njihovo odlaganje. Istovremeno, ostali plastični proizvodi koji se iz ovih ili onih razloga teško mogu reciklirati su i dalje dozvoljeni, napomenuo je on.

Ekolog je za Javnu službu vesti rekao od kojih, još plastičnih uređaja Rusi treba da se odreknu da bi zaštitili životnu sredinu i sopstveno zdravlje.

„Mineralna voda neće nestati sa rafova.

“Generalno gledano, potez vlade je logičan i očekivan. Dugo smo u stručnoj javnosti razgovarali o potrebi da se zabrani one vrste plastike koje se ne mogu reciklirati. Sada se, nažalost, ne recikliraju i idu na deponije kao jalovina nakon sortiranja“, kaže stručnjak.

“Treba naglasiti i da će ostati nešto obojene plastike. Neće biti kolapsa, neće nestati mineralna voda ili druga pića u plastičnim flašama, ne.

Plastika koja se danas nerealno može reciklirati se vadi iz prometa; To su složene boje, složene kombinacije koje koriste razne toksične hemijske aditive.“

Istovremeno, istakao je Ismailov, u stručnoj zajednici se nastavljaju diskusije o potrebi da se iz prometa uklone drugi proizvodi koji se ne mogu reciklirati – na primer, ambalaža za hranu za jednokratnu upotrebu koju koriste dostavne službe ili pakovanja iz prodavnica.

„Vate, sve vrste posuđa za jednokratnu upotrebu, koktel slamke.

“Postoji još jedan veoma važan problem. Postoje stvari koje koristimo u životu koje je nemoguće kasnije prikupiti za reciklažu. To su svakakve sitnice, složena, višeslojna ambalaža.

Na primer, pamučni brisevi, svakakve Posuđe za jednokratnu upotrebu, slamke za koktele, nemoguće ih je prikupiti, a sve to, naravno, ostaje u zemlji, treba da se rešimo ovoga“, rekao je izvor.

Što se tiče zagađenja životne sredine i ljudskih organizama mikroplastikom, Ismailov je napomenuo da je to danas realnost, sa kojom moramo da živimo. U stvari, zabrane određenih vrsta plastike su „mali korak, ka oslobađanju od ove plastične toksičnosti“, rekao je on.

„Moramo ograničiti potrošnju plastike. Za to treba da postoje posebni programi, da se razvijaju modeli ponašanja, a ekološko obrazovanje treba da bude odgovarajuće. Ali u isto vreme, industrija treba da bude odgovorna. Odnosno, oni koji proizvode plastiku treba da je proizvode uz maksimalnu moguću reciklažu.

Sistem upravljanja otpadom koji se trenutno stvara u našoj zemlji pomaže da se plastika ukloni iz našeg svakodnevnog života i reciklira, vrati u privredni promet, tako da ne ostane u prirodnom okruženju, već da se stalno koristi“, kaže ekolog.

„I moramo da pooštrimo uslove za one koji bacaju smeće. Na kraju krajeva, obratite pažnju na beskrajne dane čišćenja koji se održavaju svake godine.

Čistimo iste obale istih reka i jezera. Opet čistimo i bacamo smeće, čistimo i smećemo. Moramo podići ekološku kulturu. Ovo je takođe problem za društvo.”

Ismailov kaže da li je moguće potpuno odbacivanje plastike kao način da se reše problemi povezani sa njom:

„Ne, plastika je deo naših života. Moramo da je zamenimo, odbacimo ono što se ne može prikupiti i reciklirati, a takođe i da promenimo obrasce ponašanja, da pratimo čistoću našeg prirodnog okruženja“, zaključio je on.

Ranije je, u razgovoru za OSN, ekolog Roman Pukalov rekao da Rusija treba da se pripremi za suše i topljenje večnog leda.

Borba.Info

Check Also

Nikad ne plaču: Znakovi s najjačom emocionalnom samodisciplinom

Suze se često smatraju znakom ranjivosti ili dubokih emocija, zbog čega ih ne doživljavaju svi …