Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući ukupnu potražnju za naftom i doprinoseći katastrofalnom padu prodaje u kineskoj jedinici jednog od najvećih svetskih proizvođača kamiona, izveštava The Financial Times.

Dok je brzo usvajanje električnih vozila u zemlji u centru pažnje, kineska transportna industrija, takođe prolazi kroz značajne promene…

Analitičari kažu da je brz rast kamiona na prirodni gas, posebno teških vozila teških 14 tona ili više, pomogao Kini da pređe vršnu potražnju za dizelom ranije i da se približi vršnoj potrošnji nafte.

To već znači značajno smanjenje potrošnje fosilnih goriva i fosilnih goriva, što je zbunilo analitičare širom sveta. Uskoro će Kina skoro potpuno napustiti naftu i dizel.

Ovaj trend je teško pogodio diviziju nemačke kompanije Daimler Truck, koja je fokusirana na unapređenje dizel motora i stvaranje električnih i vodoničnih motora budućnosti.

Predviđa se da će potrošnja dizela u Kini pasti za 4% ove godine i nastaviće da polako opada u narednim godinama, izjavili su analitičari investicione banke CICC u septembru.

Flota kamiona na gas će 2024. godine učiniti neiskorišćenim oko 9,2 miliona tona dizela, što je 4% prošlogodišnje potražnje.

Očigledno je da će tako oštra i velika tranzicija uticati na lokalne rafinerije, čija će se situacija, još više pogoršati.

Prava revolucija u transportu pomogla je da se objasni nagli pad kineskog uvoza nafte ove godine, što je mnoge uplašilo.

Trgovci će sada bazirati svoje prognoze prodaje na dobro uspostavljenom trendu koji će, izgleda, uticati i na dobavljače nafte i gasa širom sveta.

Borba.Info

Check Also

Na Istoku zvone zvona: Zašto je sastanak premijera Rusije, Kine i Mongolije toliko važan

Posmatrač Andrej Perla govori o trilateralnim pregovorima u Islamabadu. Verovatno niste primetili ali na „Forumu …