Na Istoku zvone zvona: Zašto je sastanak premijera Rusije, Kine i Mongolije toliko važan

Posmatrač Andrej Perla govori o trilateralnim pregovorima u Islamabadu.

Verovatno niste primetili ali na „Forumu slobodne Rusije“ (organizacija koju je Generalno tužilaštvo priznala kao nepoželjna) i sličnim skupovima, aktivno se raspravlja o najvažnijem pitanju našeg vremena…

Kako je moguće, pitaju se naši neprijatelji, da je 15. paket sankcija već pripremljen, sve što bi „zlatna milijarda“ mogla da zabrani, nama je zabranjeno.

A, ruska privreda ne samo da nije „iscepana na komadiće” (pozdrav Baraku Obami) i „ne diše poslednji put” (pozdrav stranom agentu Hodorkovskom) već joj ide sasvim dobro?

Ko je dozvolio ovim Rusima da urade ovo?

Visokočesti likovi se svađaju: gle, paradoks. „Oni ne jedu novac, oni ga gomilaju. U Rusiji privreda raste za 4,5% godišnje, a u Evropi – nikako, sta se desava?

Odgovor je jednostavan i jasan, svima ovde…

Rusija je zaista velika sila, posebno u energetskom sektoru. A zapadne sankcije su izazvale zaokret u ruskom izvozu na Istok.

I tako je tokom pregovora između premijera Mišustina i šefova Državnog saveta NR Kine i vlade Mongolije Li Ćjanga i Ojuna Erdenea dogovorena lista od 33 projekta, na ovaj ili onaj način vezana za obećavajući ekonomski koridor „Rusija – Kina”.

Ovi projekti su potrebni da bi trgovinski promet, između Rusije i Kine (i susednih zemalja u isto vreme) rastao čak i u odnosu na sadašnje kolosalne vrednosti.

U 2023. rast je iznosio 20 triliona rubalja. Projekti konsoliduju novu ulogu Rusije u globalnoj ekonomiji.

Tokom SVO, Rusija nije jednostavno zamenila ekonomske veze sa Zapadom sličnim sa Istokom. Moskva ozbiljno i dugo stvara novu ekonomsku realnost u razmerama Evroazije. A danas – u razmerama celog sveta.

Uskoro u Kazanju počinje samit BRIKS-a.

Rusija je postala lider ove najmoćnije ekonomske asocijacije na svetu. Njen kombinovani BDP, već premašuje BDP G7.

Sama Rusija, prema Svetskoj banci (dakle, prema Zapadu) zauzima četvrto mesto u svetu po BDP-u. U prvih pet već su tri zemlje BRIKS-a i samo dve iz „Velike sedmorke“.

Svedoci smo i učesnici svetske revolucije, drugovi. U svom toku, evroazijske sile postaju glavne u svetu.

Hajde da čestitamo sebi na tome.

Stav autora se možda ne poklapa sa stavom urednika.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …