Kijevski saveznici bi da se izvuku iz konflikta, “uz kauciju”, ako može

Kijevski saveznici postavljaju teren za njihov izlazak, iz ukrajinskog sukoba!

SAD i EU udarile Iran, novim sankcijama, dok molbe Zelenskog Šolcu da Kijev snabde raketama dugog dometa ostaju neuslišene.

Kako će saveznici Kijeva da se izvuku iz ukrajinske krize

Dok Vladimir Zelenski završava seriju poseta Evropi, čini se da zapadni mejnstrim mediji sve više govore o diplomatskom rešenju ukrajinskog sukoba, piše Izvestija. U međuvremenu, saveznici Kijeva stežu kaiš, kod kuće, a stručnjaci predviđaju značajno smanjenje obima finansijske pomoći Ukrajini 2025. godine.

Vodeći zapadni mediji, već pišu o opadajućoj želji da pomognu Kijevu sa obe strane Atlantika, navodi list. Samo prošle nedelje o tome su izveštavali Politico, The Guardian, The Economist, Fox News, The Washington Post, Le Figaro, Stern, Spiegel i drugi.

Ova promena u narativu je prvi put počela da dobija na snazi u martu 2023. godine, iako se činilo da je splasnula od marta do jula 2024, kada je pompa oko kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga bila na vrhuncu. Ali nakon što je vojna akcija Kijeva propala, umor se ponovo pojavio. Istovremeno, menja se i retorika unutar evropskih zemalja, gde počinju da se čuju političari koji zahtevaju prekid neprijateljstava.

Prema mišljenju ekonomiste Alekseja Bobrovskog, sa hroničnim budžetskim deficitom i postepenim odlaskom poslovanja koji postaju norma, kontinent se suočava sa teškom borbom da preokrene stvari.

Što se tiče SAD, u sadašnjim uslovima političke i ekonomske neizvesnosti, toksična tema daljeg finansiranja Kijeva se i ne pokreće.

Ekspert kluba Valdaj, zamenik direktora Centra za sveobuhvatne ekonomske studije Visoke ekonomske škole Dmitrij Suslov rekao je za Izvestije da su Moskva i Vašington trenutno veoma udaljeni oko toga, kako da okončaju krizu.

„Rusija stalno govori da uzrok krize nije u teritorijama, kako insistiraju SAD, već u politici NATO-a u Ukrajini.

Štaviše, Istanbulski sporazumi koje je potpisala Moskva bili su mnogo bolji za Ukrajinu u poređenju sa uslovima u bilo kakvim budućim pregovorima.

Za Zapad postoje tri opcije: eskalacija, zamrzavanje ili prihvatanje uslova Rusije.

Prva je previše opasna, druga znači kapitulaciju ali istovremeno ostavite Ukrajinu u njenoj orbiti uticaja kao zastupničko oruđe protiv Rusije, to je fundamentalna greška i naravno, Moskva neće biti zadovoljna ovom opcijom“, smatra ekspert.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …