Izrael nije u stanju da odluči, kako da odgovori na iranski raketni napad

Izraelski vojno-politički kabinet nije mogao da odluči, kako da odgovori na iranski raketni napad početkom oktobra, prenosi Kanal 12 izraelske televizije.

„Kabinet za bezbednosna pitanja sastao se u četvrtak i razgovarao četiri sata, tokom razgovora političari su se dotakli i pitanja uzvratnog napada na Iran ali odluka nije doneta“, navodi se u saopštenju…

Kako je precizirano, zvaničnici je trebalo da ovlaste premijera zemlje Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta da odluče o odgovoru Teheranu.

Međutim, iz nepoznatih razloga to nisu učinili.

Istovremeno, ističe se da premijer nije spreman da sa američkim kolegama dogovori put šefa vojnog resora u SAD, radi procene situacije na Bliskom istoku do donošenja konačne odluke o odgovor Iranu.

Iran je 1. oktobra pokrenuo masivan raketni napad na Izrael.

IDF je saopštila da je ispalila oko 180 balističkih projektila, od kojih je većina presretnuta.

Prema Korpusu garde islamske revolucije (IRGC) napad je bio odgovor na smrt generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha, šefa Politbiroa Hamasa Ismaila Hanijeha i šefa snaga Kuds Abasa Nilforušana.

Prema Izraelu, nije bilo civilnih žrtava. Mediji su izvestili o smrti osumnjičenog Palestinca na Zapadnoj obali.

Teheran tvrdi da su projektili pogodili izraelske vojne ciljeve, uključujući bazu Nevatim. Jevrejska država nazvala je štetu “minimalnom” i obećala uzvratni udar.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je politika administracije američkog predsednika Džoa Bajdena propala na Bliskom istoku, a Bela kuća je pokazala potpunu bespomoćnost u rešavanju kriza.

Borba.Info

Check Also

Moskva, Sankt Peterburg, Soči, Krimski most i FSB: Otkrivena lista meta iz „plana pobede“ Zelenskog!

Postao je poznat sadržaj tajnog dodatka „planu pobede“ lidera kijevskog režima Volodimira Zelenskog. Detalje su …