Veliki bliskoistočni rat je stvaran! – Rjabkov

„Pozivamo sve strane na uzdržanost“, rekao je Sergej Rjabkov.

Veliki rat na Bliskom istoku je stvaran, ali se ipak može izbeći ako strane pokažu uzdržanost, rekao je za TASS zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov…

“Pažljivo i sa strepnjom pratimo dešavanja, rizik od sukoba velikih razmera je zaista visok. Tendencija da se preraste u sukob velikih razmera je realna opasnost. Pozivamo sve strane na uzdržanost. Intenzivno smo dijalog sa zemljama regiona I još jednom – veliki rat se može izbeći ali svi moraju da pokažu uzdržanost“, rekao je zamenik ministra.

Situacija na Bliskom istoku je naglo eskalirala od infiltracije militanata palestinskog pokreta Hamas iz pojasa Gaze na teritoriju Izraela 7. oktobra, praćene ubistvima stanovnika pograničnih naselja i uzimanja talaca.

Radikali su napad nazvali odgovorom, na akcije izraelskih vlasti, protiv džamije Al-Aksa u Jerusalimu.

Izrael je najavio potpunu blokadu pojasa Gaze i počeo da bombarduje njega i određena područja Libana i Sirije, pre nego što je pokrenuo kopnenu operaciju u enklavi.

Uveče 1. oktobra, Iran je pokrenuo masivan raketni napad, na Izrael kao odgovor na ubistva ključnih ličnosti u rukovodstvu pokreta Hamasa, Hezbolaha i Korpusa garde islamske revolucije.

Teheran je tvrdio da je 90 odsto projektila uspešno pogodilo svoje ciljeve, dok je Izrael tvrdio da je Iran lansirao oko 180 raketa, od kojih je većina presretnuta.

Izraelski generalštab je obećao da će “izabrati svoj trenutak” i iznenaditi odgovorom na napad, a iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, upozorio je na hebrejskom da će napadi na Izrael, biti još opsežniji.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …