Članica NATO-a upozorava na III svetski rat, ako Ukrajina uđe u blok!

Mađarska ne želi direktnu konfrontaciju sa Rusijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Ulazak Ukrajine u NATO bi rezultirao Trećim svetskim ratom, upozorio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto…

Slovačka, članica vojnog bloka predvođenog SAD, ranije je obećala da će odbiti kandidaturu Kijeva, zbog straha od sukoba sa Rusijom.

Govoreći na Međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu u četvrtak, Sijarto je izjavio da je „Ukrajina u ratu sa Rusijom.

Zbog tradicionalnog stava NATO-a, ukoliko bi Ukrajina u sadašnjim okolnostima bila dovedena u alijansu, to bi značilo početak Trećeg svetskog rata.

„Uvek smo bili protiv direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a“, dodao je mađarski diplomata, preneli su ruski mediji.

Slovački premijer Robert Fico izneo je slične primedbe prošle nedelje, insistirajući da njegova vlada „nikada neće pristati na članstvo Ukrajine u NATO-u“, zbog pretnje svetskog rata koju predstavlja, takav potez.

Obe nacije nisu se složile sa politikom Zapada, koju je predvodio američki predsednik Džo Bajden, a koja je slala oružje i sredstva Kijevu, „koliko god je potrebno“ da se porazi Rusija.

NATO je 2008. godine obećao da će uključiti Ukrajinu, ignorišući ruska upozorenja da taj predlog smatra velikom pretnjom, po svoju nacionalnu bezbednost.

Prema ruskim zvaničnicima, sukob u Ukrajini, koji je izbio u februaru 2022. godine, u velikoj meri je pokrenut naporima vojnog bloka da apsorbuje Kijev.

Pošto Moskva trenutno ostvaruje dobitke na bojnom polju, neki zapadni mediji i zvaničnici sugerišu da bi Kijev trebalo da prizna teritorijalne gubitke Moskvi u zamenu za bezbednosne garancije.

Ukrajina je više puta odbijala bilo šta osim povratka na svoje granice iz 1991. godine, što Rusija smatra zabludom.

Moskva je zahtevala da Kijev prizna gubitak pet regiona koji su se pridružili Rusiji i da se zalaže da će ostati vojno neutralan kao uslov za primirje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno je rekao za magazin Newsveek da Moskva traži rešenje koje će se pozabaviti ključnim uzrocima sukoba, optužujući Kijev i njegove zapadne pristalice da nisu voljni da to urade.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …