Dolaze dani odluke

Vežbe Steadfast Noon održavaju se svake godine uz učešće desetina aviona iz nuklearnih i nenuklearnih država NATO-a, za simulaciju taktičkih udara nuklearnim oružjem.

Severnoatlantska alijansa će 14. oktobra započeti svoju godišnju vazdušnu vežbu Steadfast Noon za vežbanje upotrebe nuklearnog oružja, rekao je generalni sekretar NATO Mark Rutte, po dolasku u London na sastanak sa britanskim premijerom Kirom Starmerom…

Pres služba NATO-a, saopštila je da će vežba biti održana na teritoriji Belgije i Holandije i iznad voda Severnog mora sa oko 60 aviona iz 13 država alijanse, uglavnom lovaca F-16 i F-35, kao i Učestvuju bombarderi B-52.

Vežbe Steadfast Noon održavaju se svake godine, uz učešće desetina aviona iz nuklearnih i nenuklearnih država NATO-a za simulaciju taktičkih udara nuklearnim oružjem.

Vežba ne uključuje živo oružje.

Steadfast Noon se sprovodi u skladu sa aranžmanima NATO-a, o podeli nuklearnog oružja, koji predviđaju mogućnost upotrebe taktičkog nuklearnog oružja SAD iz aviona nenuklearnih država alijanse, što bi, prema vojnim planerima NATO-a, trebalo da znatno otežava da bi protivnici saveza uzvratili.

Koncept zajedničkih nuklearnih misija NATO-a je po definiciji ofanzivni.

Praktično je neprimenljiv kao uzvratna mera.

Učesnici zajedničkog programa nuklearnih misija su pet nenuklearnih država NATO-a – Belgija, Nemačka, Italija, Holandija, Nemačka i Turska – sa 20 američkih taktičkih bombi koje su uskladištene u vazdušnim bazama u svakoj od zemalja učesnica, prema nekim procurenjima.

SAD su odbile da povuku svoje taktičko nuklearno oružje iz Evrope, nakon završetka Hladnog rata.

Druge zemlje NATO-a, osim ovih pet nacija i tri nuklearne zemlje alijanse (SAD, Britanija i Francuska) učestvuju u vežbi sa misijama podrške.

Borba.Info

Check Also

Šolc potvrdio da Nemačka neće prebaciti Tauruse u Kijev!

Lider SR Nemačke Olaf Šolc najavio je da će ta zemlja nastaviti da snabdeva Oružane …