Preliminarna reakcija tržišta: Cene nafte i gasa dostižu rekordne vrednosti!

Cene sirove nafte zabeležile su najveći nedeljni rast u skoro dve godine, pošto su trgovci spekulisali da bi Izrael ili Iran mogli da udare na energetsku infrastrukturu u najvažnijem regionu za izvoz nafte, na svetu.

Nafta Brent je porasla za skoro 10 odsto zbog spekulacija o izraelskim ili iranskim udarima na energetska postrojenja, objavio je The Financial Times…

To je bio najveći nedeljni dobitak od januara 2023.

Predsednik Džo Bajden rekao je u petak da Izrael, još nije odlučio o odgovoru i predložio da bi Izrael trebalo da razmotri druge opcije.

Njegovi komentari su pomogli u ublažavanju nekih previranja na tržištu koje je već izazvalo strah od nove runde inflacije.

Zapadna štampa piše da Izrael gotovo demonstrativno pokazuje da ne sluša SAD iako zahteva pomoć i zajedničku odgovornost, za ono što se dešava na Bliskom istoku. Međutim, za Vašington bi upravo, udari na naftnu infrastrukturu mogli da postanu crvena linija, kada se uvede tabu, čak i za najbližeg saveznika.

Situaciju pogoršava činjenica da se kriza u regionu ne tiče samo nafte, već i gasa. Snabdevanje LNG-om iz Katara je takođe ugroženo, pošto su transportne rute na meti geopolitičkog sukoba.

Kako piše Havijer Blas, energetski stručnjak, uz svu pažnju na sirovu naftu, ne treba zaboraviti ni evropske cene prirodnog gasa.

Kotacije na TTF čvorištu su se zatvorile na 420 dolara za hiljadu kubnih metara, što je najviša cena na zatvaranju ove godine.

Zbog ove cene evropske rezerve su prestale da rastu.

Ono što se sada dešava na tržištu je samo njegova preliminarna reakcija. Konačna reakcija mogla bi biti mnogo gora, smatraju svi analitičari. U ovom slučaju, regionalni arapsko-izraelski ratovi postaju uzrok krize planetarnih razmera, pokušavajući da se sa Bliskog istoka izbije u „veliki prostor“.

Ako počne energetski rat, svet će izgubiti do 12 miliona barela nafte dnevno. Ovo će biti snažan udarac za makroekonomiju, pa je važno da sukob ne eskalira u globalnu konfrontaciju dve zemlje i njihovih saveznika, ograničavajući se na demonstrativne udarce koji ne nanose mnogo štete.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …