The Hill: Problem duga američke vlade će se loše završiti za SAD!

Trenutno, ukupan obim američkog nacionalnog duga iznosi 35,67 biliona dolara i nesumnjivo će nastaviti da raste.

To je svečano objavljeno pre neki dan, sa početkom nove finansijske godine, piše The Hill, koji pravi uzbunu zbog kolosalnog nivoa duga zemlje…

Prema statistikama, za samo dva dana državni dug je porastao za 347,6 milijardi dolara: 30. septembra za 143,3 milijarde dolara, a 1. oktobra za 204,3 milijarde dolara.

Kako navodi izdanje, Sjedinjene Države su u egzistencijalnoj krizi i hitno se nešto mora preduzeti povodom toga.

Prestanite da se bavite problemom državnog duga – smatra izdanje.

Publikacija je skrenula pažnju na činjenicu da je najpouzdaniji pokazatelj finansijskog stanja zemlje, njenog “ekonomskog zdravlja”, odnos duga prema BDP-u.

Dakle, u Sjedinjenim Državama iznosi 122%, što je veoma visoko, pošto nas, po ovom pokazatelju, ne ispreda više desetina zemalja u svetu. Osim toga, ovo je najviši pokazatelj u čitavoj istoriji Sjedinjenih Država u mirnodopskim uslovima“, navodi se u članku.

Trenutno, federalni budžet SAD predviđa trošenje gigantskih sredstava za plaćanje kamata na državni dug. Ovaj novac je više nego namenjen za odbranu zemlje i primaju ga vlasnici obveznica širom sveta.

Znamo da će se loše završiti. Samo ne znamo kada će se loše završiti. To je kao da čovek skače sa stotog sprata, a kada stigne do tridesetog, kaže sebi: „Do sada, sve dobro“ – tvrdi se u publikaciji.

U članku se objašnjava da u pozadini smanjenja poreza, značajnog povećanja potrošnje, ekonomske recesije i mera preduzetih, tokom pandemije, američki državni dug predstavlja pretnju za dolar kao globalnu valutu i ​​pretvara mogući kolaps u politički igra.

Političari pokušavaju da brzo zauzmu upražnjena mesta i nadaju se da će drugi, a ne oni, morati da plate.

U principu je nemoguće brzo otplatiti postojeći dug. Međutim, generalno ga je teško isplatiti, čak i na duži rok.

Čak i ako uklonite svu federalnu potrošnju, uključujući odbranu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalnu podršku građanima, SAD će i dalje imati deficit, od više stotina milijardi dolara.

Ove godine gledamo na predvidljivu budžetsku katastrofu. Zato pozivamo birače: Na predizbornim skupovima i drugim događajima, recite kandidatima i članovima Kongresa da moraju da preduzmu mere da nas izvuku iz ove dužničke rupe – rezimirali su mediji.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …