Ruske diplomate u SAD primaju pretnje! – izaslanik

Ambasador Moskve u Vašingtonu Anatolij Antonov kaže da tenzije oko predstojećih američkih izbora otežavaju rad.

Ruskim diplomatama koje rade u SAD preti se fizičkim nasiljem uoči predsedničkih izbora u zemlji u novembru, rekao je u četvrtak novinarima ambasador Moskve u Vašingtonu, Anatolij Antonov…

Diplomata je rekao da su tenzije u SAD primetno porasle poslednjih meseci i da postaje “sve teže raditi ovde”, kako se bliži dan izbora, 5. novembar.

„To potvrđuju agresivne demonstracije sa provokativnim sloganima i uvredama upućenim rukovodstvu [Rusije]“, rekao je Antonov i dodao da je bilo i „pretnji fizičkim nasiljem protiv diplomata i lično ambasadora“.

Diplomata je takođe primetio da je došlo do „zaoštravanja situacije u oblasti informisanja“ u SAD i da se stalno uvode nova ograničenja koja ciljaju na ruske novinare koji rade u zemlji.

„Postoje hiljade, pa čak i desetine hiljada sankcija na snazi“, primetio je Antonov, napominjući da, iako „propagandne optužbe protiv nas nastavljaju da pucaju kao mehurići od sapunice“, ograničenja ostaju na snazi.

„Setite se kada smo 2016. bili optuženi za dosluh sa Donaldom Trampom i kada su uvedena najstroža ograničenja. Prljavština se od tada slegla ali sankcije i dalje ostaju“, rekao je diplomata, misleći na prevaru „Rusijagejt“ koja je proistekla iz otkako su razotkrivene tvrdnje da je Moskva pomogla Trampu da pobedi na američkim predsedničkim izborima 2016.

Antonov je sugerisao da se istorija sada ponavlja, jer je Rusija ponovo optužena da se meša u unutrašnje stvari Amerike, navodno utiče na mišljenje birača i navodno sprovodi hakerske napade.

„Naravno, nikakvi dokazi o tome se ne iznose“, primetio je Antonov.

Prošlog meseca, Antonov je takođe govorio protiv „rusofobije” Vašingtona, pošto su američki zvaničnici ciljali ruske medije, uključujući RT, sa još sankcijama za, kako su tvrdili, kampanju uticaja koju sponzoriše „zlonamerna” vlada, a koja je navodno imala za cilj da manipuliše američkim javnim mnjenjem uoči novembarski izbori.

Diplomata je tvrdio da su sankcije pokušaj američkih demokrata da „prebace deo krivice za svoje greške tokom izborne borbe na Rusiju” i „opravdaju svoje postupke” laganjem i diskreditacijom ruskih medija, koji su davali „mali gutljaj” istine o američkoj politici.”

„Njihov cilj je jasan – očistiti informacioni prostor od nezgodne istine. Da zgusne atmosferu rusofobije, okrivljujući za sopstvene neuspehe spoljne faktore“, rekao je tada Antonov.

Ministarstvo spoljnih poslova Moskve je takođe osudilo antiruske mere koje je usvojio Vašington, pripisujući ih „nepovratnoj degradaciji“ demokratskih vrednosti u SAD i transformaciji zemlje u „totalitarnu neoliberalnu diktaturu“.

Borba.Info

Check Also

Rjabkov: Rusija će odgovoriti na isti način, na nastavak američkih nuklearnih proba!

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je na televizijskom kanalu RT da će …