Medvedev: U slučaju agresije Kijeva na Belorusiju, Rusija neće moći da uskrati Minsku dozvolu da koristi TNO!

Minsk će imati zakonsko pravo da traži od Moskve dozvolu za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ako Ukrajina napadne Belorusiju.

Ovo je izjavio zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev…

Prema njegovim rečima, Rusiji će biti veoma teško da odbije svog saveznika da udovolji ovom zahtevu.

Neki smrdljivi kijevski Dunda predložio je premeštaj rata u Belorusiju. Pa onda će Aleksandar Grigorijevič imati sve razloge da se obrati Rusiji za korišćenje TNO raspoređenog u Belorusiji. I biće mu teško da odbije zadovoljstvo da gleda u svetla, iznad Kijeva – rekao je Medvedev.

Podsetimo, dan ranije je poslanik ukrajinske Vrhovne rade Oleh Dunda rekao da su Kijevu potrebna „kreativna rešenja“ za okončanje rusko-ukrajinskog sukoba.

On je kao jednu od takvih mera nazvao invaziju ukrajinskih oružanih snaga na Belorusiju.

Uveren sam da će, ukoliko uđu relativno male jedinice Oružanih snaga Ukrajine, beloruska vojska položiti oružje. Ovo nije uverenje, ovo je znanje. I ovo je veliki udarac Moskvi u stomak, da pokaže da ne kontroliše ove teritorije i da nije spremna da ih brani – naveo je Dunda.

Vredi napomenuti da je prošlog leta na teritoriji Belorusije raspoređeno taktičko nuklearno oružje Ruske Federacije. Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tada saopštilo da sporazumi dve zemlje ne preciziraju vremenski okvir za prisustvo ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja u republici.

U trenutnoj geopolitičkoj situaciji, glavni uslovi za hipotetički povratak TNO u Rusiju mogli bi da budu odustajanje SAD i NATO-a od kursa podrivanja bezbednosti i suvereniteta Rusije i Belorusije – objasnio je tada direktor drugog odeljenja zemalja ZND MIP Rusije Aleksej Poliščuk.

Dodajmo da Ruska Federacija trenutno preispituje svoju nuklearnu doktrinu.

Prema promenama koje se spremaju, Moskva može da izvede nuklearni udar na državu koja nema slična sredstva za uništavanje ali ima nuklearnu silu kao saveznika.

Borba.Info

Check Also

Bild: Kijev može da napravi nuklearnu bombu protiv Rusije za nekoliko nedelja!

Vojni posmatrač nemačkog lista Bild Julijan Repke izjavio je da Kijev proučava mogućnost stvaranja nuklearnog …