Ilijan Mosk ponovo u centru velikog skandala!

Prema najnovijim istraživanjima, druga generacija satelita Starlink emituje 30 puta više radio talasa od prethodnih.

Stručnjaci upozoravaju da ako SpaceKs nastavi da povećava snagu svojih uređaja, astronomi više neće moći u potpunosti da proučavaju svemir…

Postavlja se neizbežno pitanje: Ko će pobediti? Velika nauka ili veliki biznis?

Lažno zračenje

U julu 2023. istraživači su primetili da sateliti SpaceX Starlink prve generacije, koji su lansirani u orbitu od 2019. godine, emituju nenamerno elektromagnetno zračenje (UEMR) u svemir.

Ovi impulsi su se uglavnom sastojali od radio talasa koje su sateliti emitovali indirektno, dok su prenosili signale na Zemlju.

Ceo problem situacije je u tome, što su frekvencije nenamernih radio talasa izuzetno bliske onima koje nam dolaze iz svemira sa zvezda, egzoplaneta, pulsara i crnih rupa.

Stoga, smetnje koje emituju Starlink uređaji mogu izobličiti podatke koji su važni za radio astronome.

Tokom proteklih godinu i po dana, SpaceX je namerno unapređivao svoju satelitsku flotu: staru generaciju zamenjuje nova. Sateliti druge generacije, prema pres-službi kompanije, znatno su bolji od svojih prethodnika. Oni su pouzdaniji, mnogo manji, upravljiviji i što je najvažnije, mnogo moćniji.

Istina, SpaceX nije rekao ništa o nivou UEMR. Ali skoro niko nije sumnjao da postoji.

100.000 uređaja do 2030

A onda je 18. septembra 2024. objavljena najnovija studija u časopisu Astronomi and Astrophisics.

Međunarodni tim astronoma koristio je LOFAR, veliku mrežu radio-teleskopa koji se nalazi u osam evropskih zemalja, da prati Maskove satelite, koji su bili, tek druge generacije.

Strahovanja stručnjaka su se u potpunosti potvrdila. Nova svemirska letelica emituje nenamerno zračenje za red veličine veće.

Antiheroj su bili sateliti mini serije V2, najčešći tip svemirskih letelica druge generacije. Ispostavilo se da su sposobni da emituju UEMR 32 puta više od uređaja prethodne generacije.

Sada je konačno postalo jasno da će se nivo nenamernog elektromagnetnog zračenja sa satelita svake godine samo povećavati. Ovaj zaključak se može izvesti i bez naučnika: potrebe civilizacije za brzim satelitskim internetom rastu zapanjujućom brzinom.

Dakle, astronomi se pitaju koje je možda retoričko pitanje u njihovoj studiji: kada će doći dan kada će sateliti zauvek „zaslepiti“ radio teleskope na Zemlji i zaustaviti vitalna istraživanja Univerzuma?

UEMR koji proizvodi druga generacija Starlink satelita je oko 10 miliona puta sjajniji od najslabijih zvezda vidljivih u radio spektru noćnog neba.

To je otprilike ista razlika kao pun Mesec u poređenju sa najslabijim, najmanjim zvezdama vidljivim golim okom.
— astronom Cesa Basa, vodeći autor studije, Holandski institut za radio astronomiju.

Sa više lansiranih Starlink satelita, problem radio zagađenja će postati mnogo gori. Samo u 2024. SpaceX je lansirao više od 1.300 satelita, uključujući V2 mini.

Međutim, ne vredi kriviti samo Elona Maska. Postoje i drugi veliki igrači na tržištu satelitskog interneta u svetu koji su u stanju da ponište sve napore radio astronoma. Pre svega, ovo je kineski projekat „Hiljadu jedara“ i „Kuiper“ američke korporacije Amazon.

Njihova satelitska flota se tek formira ali je već jasno da će to dodatno pogoršati problem UEMR-a. Prema najkonzervativnijim procenama stručnjaka, do kraja ove decenije u niskoj Zemljinoj orbiti kružiće do 100.000 uređaja.

Ostala “iznenađenja”

Zalutalo curenje radijacije daleko je od jedinog problema koji predstavljaju sateliti Ilijana Moska. Starlink klaster svemirskih letelica je velika glavobolja za astronome širom sveta. Slike napravljene tradicionalnim optičkim teleskopima bukvalno su začepljene trakama svetlosti sa satelita.

Moskove svemirske letelice su takođe veoma osetljive na solarne oluje.

Solarne baklje uzrokuju da sateliti menjaju orbite, opasno se približavaju jedni drugima i ruše.

Kako sateliti završavaju svoj životni ciklus i padaju na Zemlju, oni ispuštaju metalno zagađenje u atmosferu, dok sagorevaju. Vremenom, ovo zagađenje može dostići, takav nivo da neki istraživači veruju da bi moglo da ugrozi zaštitno magnetno polje planete.

Teške rakete Falcon 9 koje lansiraju satelite u orbitu bile su u centru mnogih velikih skandala. Samo ove godine Sjedinjene Države su dva puta zabranile rad ove vrste rakete. Letovi su bili dozvoljeni, tek nakon što su Muskovi inženjeri ispravili prekršaje.

Ruski naučnici su takođe uhvatili rakete SpaceX, kako stvaraju ogromne rupe u jonosferi kada napuste gornju atmosferu ili se, obrnuto, tamo vrate.

Lansiranja satelita Starlink mogu izazvati pojavu neobičnih sjajnih formacija na noćnom nebu, nalik spiralama, koje su postale poznate kao „SpaceX spirale“.

To je jedina stvar koja ne predstavlja pretnju za našu planetu.

Borba.Info

Check Also

Dečak na ruševinama traži prijatelja: “Ne znam, gde je…” – VIDEO

Scena iz Jablanice od koje bi i kamen zaplakao, dečak na ruševinama traži prijatelja: “Ne …