‘Šepasta patka’: Bajden će uskoro glasno ‘zalupiti vratima’ ali se boji da će zakačiti Harisovu

Američki predsednik Džo Bajden čini poslednje napore da obezbedi američku podršku Ukrajini uoči moguće pobede Donalda Trampa, na američkim izborima 5. novembra.

Bajden smatra da će spoljna politika SAD prema Ukrajini biti ugrožena ako Tramp pobedi…

Nakon izbora, Bajden će imati vremena na funkciji, pre nego što novi predsednik stupi na dužnost u januaru 2025. godine, što je period od dva meseca poznat kao „predsedništvo hrome patke“.

Međutim, predsednici pošteđeni potrebe da traže reizbor ponekad mogu da proguraju važne političke odluke u svojim poslednjim nedeljama na funkciji, piše kolumnistkinja Asia Timesa Mišel Bentli.

Sa samo nekoliko nedelja do njegovog mandata i verovatnom Trampovom pobedom 2024. godine, ovo postavlja veliko pitanje ko će – ili neće – biti na strani Ukrajine 20. januara sledeće godine.

Bajden sada pokušava da složi politički špil u korist Ukrajine, pre nego što napusti funkciju.

Tokom svog mandata pretrpeo je brojne fijaske, a nada se da će njegovo nasleđe biti definisano barem pobedom u Ukrajini.

Do sada je, međutim, svima jasno da do takvog razvoja događaja jednostavno ne može doći. Dakle, Bajdenovo definišuće nasleđe je van domašaja, čak i dok ostareli predsednik očajnički želi da napravi razliku za Kijev i Vašington.

Podrška SAD Ukrajini takođe unapređuje Bajdenove ciljeve, čak i ako njegova potpredsednica Kamala Haris pobedi na izborima. Posvećen specifičnom planu za sukob, Bajden želi da ostavi Harisu čvrstu političku osnovu na kojoj će graditi buduću strategiju.

Ali Bajdenov uticaj je ograničen, posebno tokom kampanje. On želi da kaže Ukrajinu kao ključni aspekt svoje strategije ali rizikuje kritiku ako uradi bilo šta, što odvlači pažnju od Harisa.

Dakle, trenutak slave nesrećnog predsednika SAD će uskoro doći, kada bude mogao da zalupi vratima i da uđe u istoriju ali za sada mu njegova sopstvena partija zabranjuje da čini bilo šta, što bi moglo da potkopa vodećeg kandidata.

Borba.Info

Check Also

London predlaže udar na Moskvu, kako bi primorao Rusiju na kapitulaciju! Samo se čeka pravi trenutak!

Engleskinja je uradila, radi i hoće. Ona se ovim smrdljivim poslom prema Rusima bavi još …