Nova misterija jezera Mičigen: Desetine džinovskih kratera pronađeno na dnu!

Priča je počela pre dve godine, kada je Rus Grin, podvodni arheolog i direktor Nacionalnog marinskog svetilišta na obali brodoloma Viskonsina, odlučio da mapira dno svog imanja, zaštićenu oblast jezera Mičigen koja sadrži najmanje 36 potopljenih brodova ( ima na desetine puta više).

Tada je sonar (podvodni radar) pokazao da se na dnu jezera nalaze čudni, ogromni krugovi…

Moguće prirodni objekti

2022. istraživači, još uvek nisu shvatili šta je tačno neočekivano otkriće.

Međutim, već je bilo jasno da su otkriveni predmeti prirodni, a ne veštački.

Ovogodišnja studija je pokazala da krugovi nisu ništa drugo, do krateri.

Svako novo otkriće u regionu Velikih jezera obično je senzacija. Ali ovi krateri su posebni. Nalaze se na velikim dubinama i očigledno, niko ih ranije nije video.  — Grin.

Međutim, Brendon Bejlod, lokalni lovac na olupine, otkrio je misteriozne krugove otprilike u isto vreme kada i direktor Grin i njegovi saradnici.

Bejlod je tražio potopljeni teretni brod i naišao na podvodne objekte.

Po mom mišljenju, to su bila udubljenja ili krateri dubine od 6 do 12 m.

Većina ih je imala prečnik od 150-300 m i bila su nepravilnog oblika.

— Bejlod

Na kraju su Grin, Bejlod i drugi istraživači obrađivali informacije i poslali ih Laboratoriji za istraživanje životne sredine Velikih jezera (GLERL).

Kraške vrtače?

Zajednička ekspedicija istraživačkih timova ove godine otkrila je da su misteriozni krugovi na dnu jezera džinovski krateri formirani prirodnim procesima. To je potvrdilo i podvodno vozilo na daljinsko upravljanje.

Izbrojali smo više od 40 džinovskih kratera na dnu ali verovatno će ih biti još…
Stiv Ruberg, saradnik GLERL-a.

Krateri su izgledali kao “savršeni krugovi”, rekao je portparol GLERL-a.

Nalaze se 23 kilometra jugoistočno od Shebaughana, Viskonsin i protežu se južno prema Port Vašingtonu.

U prethodnim studijama, moje kolege su pronašle slične depresije na dnu jezera Huron, na granici Mičigena i Kanade. Analiza je pokazala da su ove rupe vrtače. Nastaju i pod vodom i na kopnu, kada podzemni tokovi vode postepeno ispiru stenu ispod, uzrokujući urušavanje gornjeg sloja.

Poznato je da se jezero Mičigen delimično nalazi na krečnjaku, koji je takođe podložan rastvaranju. Stoga je moguće da su otkriveni krateri upravo pomenute vrtače.
– Ruberg.

Ostaje misterija

Trenutno se neki istraživači uzdržavaju od klasifikacije otkrivenih kratera kao kraških vrtača. Konačna odluka biće doneta, nakon daljeg istraživanja.

Mislim da su krateri najtačniji naziv. Ove strukture su se mogle formirati u dubinama sedimenta kao rezultat ili uzlaznih tokova vode ili oslobađanja isparljivih ugljovodonika.
— Bejlod.

Uprkos nedostatku curenja vode koji je otkriven iz kratera, tokom najnovijeg istraživanja, Stiv Ruberg veruje da će tekuće pretrage na kraju potvrditi postojanje kanala podzemne vode ispod korita jezera.

Podvodne slike i video snimci otvora pokazuju slatkovodne škampe, male ribe i invazivne dagnje kvaga aktivne u mračnim dubinama kratera, što sugeriše da je cirkulacija moguća.
— Ruberg.

Osim toga, još uvek je potpuno nejasno, kakav uticaj otkriveni krateri uopšte imaju na jezero Mičigen. Naučnici su uvereni da će definitivno rešiti ovu misteriju.

Nastavićemo da proučavamo ove kratere dok ne shvatimo, kako su nastali i kakva je njihova uloga u ekološkom sistemu Mičigena.
– Grin

Trougao, Stounhendž, Drevna šuma

Jezero Mičigen je jedno od pet Velikih jezera Severne Amerike i jedino koje se nalazi u potpunosti unutar Sjedinjenih Država. Graniči se sa četiri države: Viskonsin, Ilinois, Indijana i Mičigen.

Mičigen pokriva površinu od oko 58.000 kvadratnih kilometara (skoro koliko i Izrael).

Njegova zapremina je 4.871 kubni kilometar, a maksimalna dubina je 281 metar.

Jezero je poznato po neobično snažnim olujama za slatkovodno telo, zbog čega brodovi periodično tonu, a avioni nestaju u Mičigenu.

Postoji čak i oblast koja se zove Mičigenski trougao, gde brodovi i avioni nestaju bez traga. Jedan od najpoznatijih incidenata dogodio se 1937. godine, kada je nestao let NC13355.

Mičigen nije uvek bio jezero. Godine 2007. podvodni istraživač Mark Holi otkrio je misteriozni kameni krug na dnu rezervoara, koji podseća na Stounhendž.

Pre toga, 1987. godine, na dnu jezera pronađena je poplavljena šuma stara 10.000 godina.

Ovo otkriće još jednom potvrđuje teoriju da je Mičigen, nastao kao rezultat topljenja džinovskih glečera. U geološkom smislu, ovo se dogodilo bukvalno, pre 10 sekundi.

Borba.Info

Check Also

Američki Kongres će održati ‘ogromnu’ raspravu o NLO-ima!

Ogroman leteći disk nedavno je primećen, iznad raketne baze u Montani. Komitet Senata za oružane …