Avio-kompanije za spore avione

Za mnoge, čak ni sat u avionu nije najbolji način da provedu vreme. A onda su istraživači sa Univerziteta Kembridž pozvali avio-kompanije širom sveta da uspore svoje letelice za 15%.

To znači da će transatlantski let biti duži za oko 50 minuta. Ali nema šta da se uradi ako to zahteva ekološka situacija.

Idemo na nultu emisiju!

Najpopularnija ideja u ekologiji na Zapadu trenutno je neto nula opcija ili neutralnost ugljenika.

To znači da ukupna količina gasova staklene bašte koje organizacija ili država emituje u atmosferu treba da bude jednaka količini ugljen-dioksida uklonjenog iz atmosfere.

Stoga su sve mere usmerene na smanjenje emisije CO2. Stručnjaci su izračunali da ako avioni putuju sporije od tačke A do tačke B, takvo usporavanje će smanjiti potrošnju goriva za 5-7%. Shodno tome, smanjiće se i emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

Ukoliko ne preduzmemo brze i odlučne mere, malo je verovatno da ćemo postići cilj neto nulte emisije do 2050. Naša neodlučnost, takođe koči neophodne tehnološke transformacije i sprečava poslovanje da se kreće u pravom smeru.
— citat iz izveštaja naučnika.

Sam izveštaj je, inače, dobio veoma glasan naslov: „Pet godina za crtanje nove budućnosti vazduhoplovstva“. Kako pišu istraživači sa Kembridža, pronašli su tri izuzetno smele i efikasne mere za radikalno smanjenje potrošnje goriva u avionima.

Ovo će biti prava revolucija.

Istovremeno, u onome što naučnici predlažu, kako sami veruju, nema ničeg natprirodnog. Čista nauka, tehnologija i ekonomija.

Generalno, u avijaciji je prilično lako smanjiti potrošnju goriva. Potrebno je samo periodično uvoditi inovativne tehnologije i poboljšavati operativnu efikasnost. Samo to će, prema brojnim proračunima i studijama, dovesti do značajnog smanjenja goriva do sredine veka.

Bez šale, ušteda od čak 22%!

Međutim, čak ni tako solidna cifra ne zadovoljava naučnike sa Kembridža.

Oni su smislili niz mera, čijom primenom će se smanjiti potrošnja goriva … za 50%!

Prvo, potrebno je revidirati „dob za odlazak u penziju“ za avione. Letenje na avionima ne bi trebalo da bude 30 godina, kao sada, već samo 15.

Odlično rešenje! Proizvođači aviona kao što je Boeing aplaudiraju stojeći.

Ali u ovom predlogu definitivno ima neke logike. Stari avioni troše više goriva. Ako letite novim avionima, potrošnja goriva će pasti za 11-14%.

Drugo, kao što je već pomenuto, naučnici iz Kembridža predlažu usporavanje aviona za 15%. Ovo će smanjiti potrošnju goriva za još 5-7%.

Međutim, naučnici odmah upozoravaju da će let trajati duže. Na primer, let od Londona do Njujorka će trajati skoro sat vremena duže.

Međutim, ovaj problem je prilično rešiv. Kao što znate, putnici provode suludo mnogo vremena na čekiranju na aerodromu. Ima prostora za napredak u ovoj oblasti.

Treće, avioni treba da lete na udaljenosti blizu maksimuma. Ovo će takođe smanjiti potrošnju goriva za 4-7%.

Naučnici shvataju da će njihove smele mere zahtevati velike promene u mnogim oblastima privrede i proizvodnje, a ne samo u sektoru vazduhoplovstva. Ovde su potrebni napori mnogih zemalja na nivou vlasti.

Ali rezultat će biti odličan. Potrošnja goriva će biti smanjena za neverovatnih 50%, a emisije iz avijacije će se vratiti na nivo iz 2019. godine.

Zašto neće raditi

Predlog naučnika iz Kembridža izgleda odlično. Ali kao što znamo, svaka stvar ima bar, još jednu stranu.

Prema psihijatrima, strah od letenja jedna je od najčešćih fobija na planeti.

Postoje različite procene koje govore da do 6-10% svetske populacije doživljava značajan strah ili anksioznost povezanu sa putovanjem avionom.

I to nije sve. Blaži oblik straha od letenja može uticati na do 25% ljudi koji povremeno doživljavaju nelagodnost, anksioznost ili nervozu pri pomisli na letenje.

Naravno, oni nastavljaju da lete avionima ali dodatni sat u vazduhu za njih znači veliki stres.

Međutim, aerofobija je najmanji razlog zašto paket mera koji su predložili istraživači Kembridža, nikada neće biti u potpunosti sproveden.

Od naftne krize 1973. godine, kada je došlo do naglog skoka cena goriva i maziva, avio-kompanije su počele da lete optimalnim brzinama i visinama radi uštede goriva.

Neverovatno delikatan balans između uštede goriva, efikasnosti prevoza putnika i troškova rada posade, već je doveden do savršenstva.

Zbog toga će biti izuzetno teško postići bilo kakvu dodatnu uštedu.

Ali postoji, još važniji faktor. Avioni su projektovani za određeni Mahov broj, a smanjenje brzine čak i za nekoliko čvorova, da ne govorimo o 15%, je jednostavno nemoguće. Biće potrebne decenije redizajniranja i proizvodnje da bi se stvorila potpuno nova flota aviona.

Borba.Info

Check Also

Čovek zaglavljen ispred svoje kuće, spasioci mu bacaju konopac.. – VIDEO

Gorska služba spašavanja PRENj iz Bosne i Hercegovine objavila je dramatičan snimak pokušaja da jednog …