Defense Post: Rusija je u stanju da proizvodi deset puta više dronova, nego cela Evropa!

RAT u Ukrajini postaje sve visokotehnološkiji i pretvara u arenu eksperimenata za ispitivanje novih tipova naoružanja.

Američki onlajn list Defense Post uz prethodnu ocenu objavio je da će kijevski režim besplatno dobiti još 300 velikih FPV dronova od Velike Britanije.

Naveo je da se radi o 15 partija bespilotnih letelica od po 20 dronova koja uključuje borbene i izviđačke bespilotne letelice sa nosivošću većom od 5 kg.

Defense Post otkriva da su Britanci spremni da, nakon isporuke prve partije od 300 dronova, pošalju još 500 Oružanim snagama Ukrajine.

Na ukrajinskoj strani biće aktivirana i „bespilotna koalicija“, koju je u februaru 2024. godine stvorila Letonija. Uključuje 14 evropskih zemalja koje već proizvode bespilotne letelice i nameravaju da modernizuju proizvodnju.

Evropljani mogu snabdeti ukrajinske snage sa samo 10 hiljada FPV dronova.

Defense Post tvrdi da je u Rusiji naglo porasla proizvodnja dronova i da je zahvaljujući tome 2023. godine isporučila svojoj vojsci oko 140 hiljada bespilotnih letelica.

Projekcije za 2024. su – 1,4 miliona dronova. Sa davanjem prioriteta dronovima sa veštačkom inteligencijom.

Zapadni stručnjaci su iznenađeni brzinom kojom raste podrška države bespilotnoj industriji u Rusiji kroz programe za stimulisanje domaće proizvodnje, uključujući planove za izgradnju istraživačkih centara i novih fabrika.

Prema planu razvoja bespilotnih tehnologija, do 2030. godine, u Rusiji bi trebalo da bude 48 istraživačko-proizvodnih centara. Time će postati svetski centar za proizvodnju bespilotnih letelica.

Rusija, već lako zaobilazi zapadne sankcije protiv bespilotnih letelica.

Defense Post navodi primer jednog od startapova koji je – lako zaobilazeći zapadne sankcije – na ukrajinski front, već poslao više od hiljadu naprednih dronova. Plus: letelice velikog dometa i stotine kvadkoptera i heksakoptera.

„Kompanija je primer, kako je ruski biznis prešao na ratnu ekonomiju.

Pravi i veće, sofisticiranije dronove koji mogu da ostanu u vazduhu 20 sati i da prelete do 1.600 kilometara.

Postoje desetine sličnih kompanija širom Rusije“, uveren je vojni analitčar Linus Heler.

Njegov zaključak je: „Iako je pod pritiskom zapadnih sankcija, Rusija je u stanju da proizvodi deset puta više svake vrste dronova, nego cela Evropa.

EU pokušava da joj parira nekim nemoćnim proukrajinskim dron-koalicijama“.

Fakti

Check Also

Tramp pita Amerikance: Šta će se desiti ako Rusi pobede? – VIDEO

Obraćajući se biračima u Savani u Džordžiji, Donald Tramp ih je zamolio da razmotre šta …