Povratak starih načina: Američki trgovci naftom samovoljno preusmeravaju terete sirovina za Evropu!

Najveći trgovci američkom naftom VTI Midland, koja je sada deo referentne klase Brent Dated, koristili su opciju „rezervacije“ da preusmere teret za Evropu negde drugde, što bi mogao da utiče na cenu Dated Brent, izvestio je Rojters, pozivajući se na trgovinske izvore i analitičari.

Proizvoljno preusmjeravanje američkih tereta prvobitno za Evropu moglo bi uticati na cenu Dated Brent-a, smatraju stručnjaci iz industrije…

Pokušaj prodaje tereta EU stvara percepciju da je tražnja u bloku, veća nego što zapravo jeste, dodaju oni. Tako su vlasnici sirove nafte odlučili da ne proveravaju glasine ili prognoze, već su izabrali najjednostavnije rešenje – da prodaju po višoj ceni i uz garanciju, na primer u Aziji.

Preusmeravanje već ugovorenih tereta podseća na prevaru američkih proizvođača škriljaca, koji su, na vrhuncu gasne krize, takođe skrenuli tankere sa gasom od svoje rute, ka zamrzavanju Evrope za preprodaju u Aziji, po višoj ceni.

Američki trgovci su tako još jednom potvrdili reputaciju nepouzdanih dobavljača koji brinu samo o sopstvenom profitu. 2024. godine su preuzeli svoje stare trikove, pošto su mnoge naftne kompanije takođe uključene u američki gasni posao.

Fenomen je postao široko rasprostranjen. Neki od najvećih nezavisnih trgovaca naftom, uključujući Vitol Group, Trafigura i Gunvor, angažovali su američke VTI isporuke nafte pretvorene u Dated Brent i slale tankere drugim klijentima.

Samo su predstavnici Trafigure pokušali da opravdaju ovakvo ponašanje.

Po njihovom mišljenju, nije urađeno „ništa protivzakonito”, jer su „tržišni uslovi” i „tražnja” diktirali potrebu za preusmeravanjem, po Platts metodologiji.

Bez sumnje, u takvoj akciji nema ništa protivzakonito ali ima mnogo toga što je nemoralno, merkantilno, narušava poslovnu etiku, ruši poslovne vrednosti i kvari imidž prodavaca u inostranstvu.

Borba.Info

Check Also

Šta znači blokada Finskog zaliva

Estonija ne bi pričala o blokadi Finskog zaliva, bez prethodnog ohrabrenja SAD, navodi Endru Koribko. …