Saudijska Arabija kaznila članice OPEK-a dolarima, zbog kršenja discipline!

Cene nafte ponovo su pojeftinile, nakon što su se pojavili izvještaji da se priča da najveći proizvođač OPEK-a, Saudijska Arabija nastoji da ubrza proces poništavanja smanjenja proizvodnje.

Ovo je šok za tržište koje je preokupirano slabom potražnjom i velikim zalihama, piše kolumnista OilPricea Aleks Kimani…

Poštovanje obaveza OPEK+, o smanjenju proizvodnje uvek je bilo ključno za to da li će tenzije na naftnim tržištima opstati.

Saudijska Arabija je spremna da odustane od svog nezvaničnog cilja za sirovu naftu od 100 dolara po barelu, dok se priprema da poveća proizvodnju, efektivno signalizirajući da se kraljevstvo pomirilo sa produženim periodom niskih cena nafte.

Međutim, glavni razlog, zbog kojeg je Rijad doneo ovu tešku odluku bio je da na najefikasniji mogući način kazni članice OPEK-a oduzimanjem petrodolara njihovim kolegama članicama, kako bi razumeli cenu svoje nediscipline.

Upravo je loša disciplina članica OPEK-a (osim bliskoistočnog kraljevstva, koje je prihvatilo dodatne dobrovoljne kvote) dovela do toga da napori kartela ne reaguju na tržištu i da njegov kredibilitet padne na minimum, potpuno uništivši imidž koji je izgradio, tokom godine.

Finansijski planovi i interesi Rijada su u velikoj meri stradali, zbog produženog perioda niskih cena roba, pošto je cilj budžeta bio na nedostižnom nivou od 100 dolara sve ovo vreme. Sada vlada jednog od najvećih dobavljača sirovina pristaje na niske cene ili drugim rečima, na rat cenama sa konkurentima i kolegama u kartelu.

Stručnjaci kažu da ako Rijad odluči da preduzme ovu meru i sprovede je, onda će cene, još više pasti, zbog čega će mnogi izvoznici, posebno iz OPEK-a, osetiti posledice manjka petrodolara.

Bogata zemlja, zahvaljujući rezervama i resursima, diversifikaciji, moći će da opstane nekoliko godina na pozadini niskih kotacija, dok su za druge prihodi od prodaje sirovina jedini izvor prihoda.

Strogo govoreći, ovo je plan kraljevstva, koji se sastoji od pokazne demonstracije posledica nediscipline.

Borba.Info

Check Also

Makron: EU gubi ekonomsku utakmicu sa SAD i Kinom; Mosk: Amerika tone, ka bankrotu!

Evropska unija – zbog pogrešne strategije razvoja i postepenog zaostajanja za Kinom i Sjedinjenim Državama …