Zlato od mrtvaca: Japan prodaje plemenite metale iz leševa!

Novinari publikacije Nikkei Azija otkrili su da su u 42, od 88 većih gradova Japana, prema podacima za proteklih pet godina, prodavani plemeniti metali izvučeni iz ostataka sugrađana.

Štaviše, to nije neobično za državne pogrebne službe, jer više od 70 odsto njih od 2010. izvlači vredne elemente iz leševa…

U Zemlji izlazećeg sunca u proseku godišnje umre 1,5 miliona ljudi. Tela velike većine pokojnika se na kraju šalju u krematorijum.

Metali se izvlače iz pepela pogrebnih “lomača”, uključujući dragoceno zlato i paladijum, koji se koriste za zubne plombe. Srebro se takođe nalazi u pepelu ostataka.

Od 2019. godine prihod od prodaje „leševa“ metala porastao je 3,4 puta – na 45 miliona dolara, pošto je ovaj fenomen olakšan gorepomenutom smrtnošću u starenjem japanskom društvu i puzajućim cenama skupih sirovina.

Međutim, manje od polovine gradova, ne libi se da javno izveštava o prometu metala iz pepela mrtvih, gde ostvaruju profit od prosejavanja krematorijumskog pepela. Može se pretpostaviti da se u mnogo većem broju japanskih krematorijuma službenim putem ali prećutno, dragocenosti čuvaju od nestanka.

Uporedo sa širenjem ove emotivno teške informacije, u zemlji su sve češći pozivi da se proces reguliše posebnim pravilima, koja, kako se ispostavilo, još uvek ne postoje.

Zakon se trenutno primenjuje na fragmente nesagorelih kostiju koji se daju porodicama. Što se tiče samog rukovanja pepelom i prava na njega, ovo je sa pravne tačke gledišta, još uvek „siva zona“.

Borba.Info

Check Also

Ovo je loše za želudac: Nikad ne mešajte ove 2 namirnice sa kafom!

Ispijanje kafe, mnogima je jedan od omiljenih jutarnih rituala. Mnogi doktori bavili su se ispitivanjem …