Vodeći britanski lekari pozivaju na zabranu modernih uređaja za grejanje!

Pedijatri pozivaju na „postepeno ukidanje“… peći na drva. Činjenica je da su ovi uređaji za grejanje, koji su postali veoma popularni kod srednje klase, jedan od glavnih izvora zagađenja vazduha u gradovima Britanskog Kraljevstva.

Drugi po mortalitetu

Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje dece (RCPCH) još jednom je potvrdio da nivoi zagađenja vazduha u Velikoj Britaniji ostaju „opasno visoki“…

Istovremeno, vlada zemlje uopšte nema planove ili programe za rešavanje ekološkog problema koji pogađa desetine miliona građana, uključujući i decu.

Engleski lekari ne samo da traže zabranu paljenja drva u granicama grada, već i da zvaničnici počnu da prate kvalitet vazduha oko škola i vrtića.

Lekari su takođe predložili da se gradskim većima daju dodatna ovlašćenja za samostalno delovanje ako zagađenje vazduha pređe zakonom utvrđene granice.

Ove godine zagađenje vazduha je i zvanično preteklo pušenje i hipertenziju na rang listi glavnih uzročnika bolesti javnog zdravlja.

Zagađenje vazduha je drugi najveći faktor rizika za smrt mlađih od pet godina u Velikoj Britaniji. Ali tako je širom sveta.

Udisanje prljavog vazduha u detinjstvu trajno usporava rast pluća i nastavlja da smanjuje kapacitet pluća kao odrasla osoba. U nekim slučajevima, zagađenje vazduha može izazvati preranu, a ponekad i iznenadnu smrt.
— pedijatar Mike McKean, potpredsednik RCPCH.

Nevidljivi ubica

Brojne studije sprovedene u različitim zemljama pokazale su da toksini koji nastaju, tokom sagorevanja drveta mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod dece. To uključuje brojne bolesti srca i pluća, uključujući astmu i odloženi razvoj pluća.

Postoji statistika: sagorevanje u domaćinstvima, uključujući drvo, čini trećinu ukupnih emisija PM2,5 u Velikoj Britaniji.

PM2,5 su sitne čestice čvrstih materija ili tečnosti suspendovane u vazduhu. Oni su toliko mali (2,5 mikrometara u prečniku ili manje) da mogu ući u krvotok i prodreti duboko u pluća.

Pre mesec dana, više od 100 britanskih lekara izdalo je zajedničku izjavu u kojoj direktno nazivaju toksine proizvedene spaljivanjem drveta „nevidljivim ubicama“.

Stoga je RCPCH pozvao britansku vladu da sprovede reforme. U urbanim sredinama, grejanje na drva treba postepeno potpuno ukinuti. Stanovnici sela, takođe treba da pređu sa drveta na gas i struju kao glavne izvore energije. Vlasti bi, zauzvrat, trebalo da pruže finansijsku podršku stanovnicima sela pokrivajući njihove troškove gasa i struje.

Pored toga, lekari će zahtevati od vlade da obezbedi da se Velika Britanija pridržava preporuka SZO o kvalitetu vazduha.

RCPCH je takođe preporučio da se Ellin zakon usvoji, što je pre moguće.

Četiri puta prljavije od normalnog

Ovaj zakon je nazvan po Ella Roberta Adu Kissi Debra. Crna devetogodišnja devojčica umrla je 2013., tokom još jednog napada astme.

Ela i njeni roditelji živeli su samo 25 metara od najprljavije tačke u Londonu – južnog obilaznice u Luišamu, koji se s pravom smatra najprometnijim autoputem u britanskoj prestonici. Od 2010. do 2013. Ela je imala napade astme nekoliko puta dnevno. Devojka je posetila skoro 30 bolnica ali lekari su bili nemoćni.

Pedijatri, takođe pozivaju na uvođenje Avabovog zakona, koji štiti iznajmljivače od opasnih životnih uslova, buđi i vlage.

Zakon je nazvan po dvogodišnjem Avaabu Ishaku, koji je preminuo 2020. od respiratorne bolesti izazvane buđom koja raste na zidovima njegovog rasadnika.

Kao pedijatar u praksi, vidim uticaj prljavog vazduha na zdravlje dece. Činim sve što mogu da pomognem ali sam ograničen obimom svog posla.

Zato pozivamo vladu da posveti maksimalnu pažnju i konačno eliminiše osnovne uzroke PM2,5 i azot-dioksida, najopasnijih zagađivača vazduha po zdravlje dece.
— Emili Paker, pedijatar i naučni saradnik u RCPCH.

SZO je 2021. usvojila nove smernice o zagađenju vazduha. Ograničenja u Velikoj Britaniji su četiri puta veća od tih preporuka.

Vlada Velike Britanije ne planira da očisti vazduh. Samo je obećala da će smanjiti zagađenje vazduha do 2040. godine ali za sada se samo priča.

U međuvremenu, deca su posebno osetljiva na zagađenje vazduha, jer udišu mnogo više od odraslih u odnosu na njihovu telesnu težinu. Izloženi su i mnogo opasnijim materijama, poput izduvnih gasova automobila, jer su deca niža, a opasne hemikalije bliže zemlji.

Borba.Info

Check Also

Ovo je loše za želudac: Nikad ne mešajte ove 2 namirnice sa kafom!

Ispijanje kafe, mnogima je jedan od omiljenih jutarnih rituala. Mnogi doktori bavili su se ispitivanjem …